StarCat: csúcsszerver a Suntól

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint a Sun most megjelenő kiszolgálója - az IBM hasonló modelljével együtt - a Unix szerverek piacának uralója lesz.
Vágólapra másolva!

A Sun új sorozatában minimum 16, a szériaváltozatok csúcsmodelljében 72 Ultra Soarc III processzor ketyeg. A hivatalosan Sun Fire 15K-nak nevezett sorozat gépei nem igazán otthoni felhasználóknak ajánlottak: a kiszerelések ára 1,4 és 4,1 millió dollár között mozog Extra igényekhez, mint például a repülési irányítási feladatok ellátása, a szerver kérhető 106 processzorral ellátott változatban is. A Sun egyik vezetője elmondta, hogy ezen processzor-kapacitás ugyanúgy használható összpontosítottan egy feladat megoldására, mint egyszerre több munka elvégzésére a rendszer különböző domainekre osztásával. A StarCat első megrendelői között olyan cégek szerepelnek, mint a Boeing, a General Electric, és az NTT.

A rendszer ilyen jellegű partícionálása a Sun szerverének egyik erőssége, azonban ezzel nincs egyedül a piacon: az IBM rövid időn belül mutatja be Regatta fantázianevű 32 processzoros kiszolgálóját. A UNIX szerverek a világ 60 milliárd dollár értékű szerver-piacának mintegy felét, 29 milliárdot tesznek ki. Bár szerver-eladások terén az IBM áll az élen, a UNIX-szekcióban csak harmadik, a Sun és a Hewlett-Packard mögött.

[origo]

Új középkategóriás Unix szerver a HP-től