SuSE Linux is segédkezett a Kurszk kiemelésénél

Vágólapra másolva!
Az esseni székhelyű "Ingenieursgesellschaft IgH" cég által fejlesztett vezérlőszoftver gondoskodott arról, hogy a tengeralattjáró stabil és biztonságos pozícióban maradjon a kiemelés során. A SuSE Linux szolgált a szimuláció és a fejlesztés platformjaként.
Vágólapra másolva!

2001 júniusában a holland Mammoet cég elsőként bízta meg az IgH-t a hullámok kompenzálását matematikailag szimuláló szoftver megvalósításával. A cél az volt, hogy a kiemelésre használt kábelek a tengeralattjáró kiemelése során mindvégig kiegyensúlyozottak és feszesek maradjanak. Erre a követelményre alapozva az IgH kifejlesztette a vezérlés és a mentés teljes szoftverkoncepcióját, és a Raster holland cég szakembereivel karöltve megvalósította azt. A SuSE Linux szolgált a szimuláció és a fejlesztés platformjaként.

Az alapvető tulajdonságok mellett a stabilitás, a kitűnő szoftverkörnyezet és a hálózati képességek voltak a választás fő szempontjai. Az IgH már hat éve használ SuSE Linuxot szerver- és munkaasztali alkalmazásaihoz, ezért nagy gyakorlattal rendelkezik a rendszer felhasználásában, adminisztrálásában és a programok fejlesztése terén. A vezérlőszoftvert, amely a mentőhajó fedélzetére került, Delphiben fejlesztették, és Windows 2000 alatt futott. Ez a Linux-gépeken futó szimuláció során kiszámolt eredményeket hasznosította, és felületet adott a vezérlést felügyelő csapatnak.

Az IgH által kifejlesztett program speciális tulajdonságai közé tartozik a Kurszk kiemeléséhez használt 26 kábel optimális terhelésmegosztásának automatikus kiszámítása, valamint egy saját fejlesztésű algoritmus a hullámzás kiegyenlítését végző gépek energiájának vezérléséhez. Ez az eljárás képezte az alapját a biztonságos mentésnek az akár 3 méterre is tornyosuló hullámokkal szemben. A vezérlőközpontot öt azonos rendszer alkotta, amelyek duál-boot opcióval rendelkeztek (Linux/Win2000).

A számítógépeket redundánsan szervezték, és egy Ethernet hálózattal kapcsolták össze. A SuSE Linuxon futó szimulációs program és a Windows 2000-re alapuló vezérlőprogram egymással TCP/IP protokollon keresztül kommunikált. A Linux-gépek Windows munkacsoportba szervezéséhez a SuSE Linux alapértelmezett csomagválasztékának részét alkotó Samba nyújtott támogatást.