Thaiföld: hackerek kényszermunkán, lassú projektek

Vágólapra másolva!
Thaiföldön a hackelésért letartóztatott egyetemistáknak büntetés gyanánt az általuk feltört honlap munkálataiban kell részt venniük. Az informatikai miniszter eközben az e-kormányzati projektekért aggódik.
Vágólapra másolva!

A Bangkok Post nemrégiben beszámolt arról, hogy Thaiföld informatikai minisztériumának honlapját feltörték: álhíreket tartalmazó flash-animációt helyeztek el a tárca webhelyén, amely arról tudósított, hogy a minisztérium új klub létrehozását tervezi, amelynek feladata a prostitúció és a pornográfia népszerűsítése lesz. Az álhírt - amelyet, mint kiderült, egy helyi egyetem gépéről történt behatolás nyomán helyeztek el az oldalon - megjelenése után néhány órával eltávolították, a bűnösöket pedig ingyenmunkára ítélték: az általuk feltört minisztériumi honlap körüli munkákat kell ellátniuk egy ideig - tudósít az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

Újságírók előtt beszélve az ország informatikai minisztere az ország e-kormányzati tervei kapcsán elmondta, hogy új, az országban működő valamennyi e-government projektért felelős testület létrehozására lenne szükség, a kezdeményezések jelentős része ugyanis lassabban halad, mint ahogy azt az előzetes tervekben meghatározták. Elmondta, hogy az egyes projekteket vezető önkéntesek összehívásával kialakított ad-hoc bizottságok helyett sokkal inkább egy működő hivatal létrehozására lenne szükség, amely képes lenne irányítani mindezen kezdeményezéseket. A thai vezetés nemrégiben valamennyi kormányhivatal számára előírta, hogy áprilisra hozzanak létre saját webhelyet, amelyen májusra már interaktív szolgáltatásokat, év végére pedig egyszerűbb tranzakciós-ügyintézési lehetőségeket (mint pl. online számlabefizetés) tegyenek elérhetővé. A hivatalok többsége jelentős késésben van, egy részük még saját webhelyét sem hozta létre.

ITTK Infinit