A fiatalok kitartanak a fájlcserélők mellett

Vágólapra másolva!
A fiatal európai felhasználók nemigen hajlandóak fizetni legális tartalmakért: leginkább fájlcserélőkről, ingyenesen szerzik be kedvenc zenéiket. Illegális forrásból háromszor annyian töltenek le tartalmakat, mind legitim webhelyekről - derül ki egy felmérésből.
Vágólapra másolva!

A Jupiter Research európai piacot vizsgáló tanulmányának megállapításai szerint a zeneipar csak abban az esetben kerülheti el válságát, ha rá tudja venni a 15 és 24 év közötti korosztályt legális zeneszámok vásárlására. A fiatal internethasználók számára ugyanis csaknem természetes, hogy a világhálón ingyenesen beszerezhetik kedvenc előadóik albumait. A piackutató cég adatai szerint napjainkban háromszor annyian szerzik be illegális forrásból - főként fájlcserélő hálózatokról - kedvenc zenéiket, mint ahányan legális online áruházban vásárolják azokat - adta hírül a BBC.

A fiatalok jelentős része (43 százaléka) szívesebben lemásol egy ismerősétől kapott lemezt ahelyett, hogy megvásárolná, 40 százalékuk ugyanis úgy véli, a zenei CD-k nem érik meg az árukat. Az internetes fájlcserélők leginkább a fent említett korcsoport tagjai körében népszerűek: 34 százalékuk a különböző jogvédő szervezetek által indított perek hatására sem pártot el bevált zene- és filmlelőhelyeitől.

A európai felhasználók teljes szegmensét vizsgálva a Jupiter arról számolt be, hogy míg az összes netező 15 százaléka illegális forrásból szerzi be a zenéket, csupán 5 százalékuk veszi igénybe az olyan online boltokat, mint például az Apple iTunes zeneboltja, a Napster, vagy a hazai T-Online Zeneáruház.