Új szolgáltatás a BitTorrenten

Vágólapra másolva!
Keresőeszközt tett elérhetővé a  BitTorrent fejlesztője a fájlletöltő szolgáltatás honlapján. A webes keresővel az egyébként legális technológia felhasználásával terjesztett  filmek, zenék és szoftverek közt kereshetnek a látogatók, melyek közt jogsértő tartalmak is megtalálhatók.
Vágólapra másolva!

Bram Cohen, a BitTorrent letöltőtechnológia kiötlője a múlt hét második felében tette elérhetővé azonos nevű cége honlapján a letöltőrendszeren publikált tartalmakban való keresést biztosító szolgáltatást. Bár maga a BitTorrent egy teljesen legális megoldás, amely kifejezetten nagyméretű fájlok - például videoállományok - átvitelére optimalizáltak, ugyanakkor jellegéből adódóan a világhálón széles körben használják illegális tartalmak terjesztésére is. Míg a megoldás kiötlője korábban adományokból tartotta fenn magát, a bittorrentes keresőt már saját cégén keresztül működteti, s reklámokat is értékesít a felületen, ráadásul találatai közt nem csupán legális tartalmakat jelenít meg.

Cohen egy héttel ezelőtt rukkolt elő a BitTorrent új verziójával, amely elődjeitől eltérően nem igényli központi kiszolgálók használatát. Mindez azért bír nagy jelentőséggel, mert bár maga a technológia teljességgel legális, a megoldást széles körben használják jogvédett filmek, zenék és szoftverek terjesztésére is. A legnagyobb hollywoodi filmstúdiókat tömörítő Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) eddig a központi gépek leállíttatásával volt képes fellépni a jogvédett digitális javak bittorrentes terjesztésével szemben.

Az amerikai hatóságok bezáratták az EliteTorrents.org webhelyet, amelyről egyéb filmek és zeneszámok mellett a Star Wars néhány napja bemutatott, befejező epizódja is letölthető volt - illegálisan. Az MPAA közlése szerint tavaly december óta az illegális filmletöltést kínáló webhelyek 90 százalékát bezáratta.