A prostituáltak is támadják a sikerjátékot

Vágólapra másolva!
Az amerikai prostituáltak szervezete nehezményezi, hogy a GTA: San Andreas című játékban az utcalányok erőszakos cselekmények áldozatává válhatnak.
Vágólapra másolva!

Újabb támadás alatt áll a Grand Theft Auto: San Andreas. A szülői szervezetek és a versenyjogi hatóságok után most az amerikai prostituáltak érdekvédelmi szervezete, a SWOP (Sex Workers Outreach Project) tiltaná be a Take-Two sikerjátékát - adta hírül a GameSpot.

A szervezet képviselői azt nehezményezik, hogy a játékban szerepelnek olyan jelenetek, amelyekben utcalányokat lehet megölni vagy erőszakoskodni velük. A SWOP álláspontja szerint ezek a jelenetek a valós életben is tovább gerjeszthetik a prostituáltak elleni erőszakos cselekményeket, és még kiszolgáltatottabbá teszik őket. A szervezet egy 2001-es tanulmányra alapozza álláspontját, amely szerint a fiatalkorú játékosok könnyebben másolják le a játékban látott viselkedésmintákat, amelyekkel azonosulnak.

A SWOP felhívásában is hangsúlyozza, hogy ellene van mindenféle cenzúrának, és nem is módosításokat szeretne a játékban, hanem annak bojkottjára szólítja fel a szülőket és a játékosokat.

Eddig csak a szex volt a baj

Ugyan a GTA-ban megerőszakolni nem lehet a prostituáltakat, a főhős rendszeresen igénybe veheti szolgáltatásaikat, és - a többi járókelőhöz hasonlóan - utcalányokat is lemászárolhat. A SWOP szerint szerepel a játék átvezető filmjeiben egy olyan jelenet, amelyben elképzelhető, hogy erőszakra is sor kerül. A korábbi vádak után, amelyek a játék erotikus jeleneteit kritizálták, ez az első olyan eset, hogy a lehetséges erőszak és brutalitás ábrázolása miatt éri támadás a sikerjátékot.