Gyászol a Microsoft: elhunyt a BASIC atyja

Vágólapra másolva!
Richard Weiland a redmondi szoftvercég egyik első programozója, BASIC és a COBOL programnyelvek vezető fejlesztője volt, élete utolsó éveit pedig aktivistaként töltötte.
Vágólapra másolva!

Csendes, szerény férfi volt: önmaga helyett inkább jótéteményei árulkodtak róla, mennyire szeret segíteni azokon, akiknek szüksége van rá - méltatta Ric Weilandet a Seattle Post-Intelligencer gyászhíre. A férfi június 24-én, Seattle-i otthonában önkezével vetett véget életének, 53 éves korában.

Weiland még a Seattle-i Lakeside középiskolában ismerte meg a Microsoft alapítóját, Paul Allent, akivel jó barátok lettek. A céghez annak 1975-ös, Albuquerque-ben, Új-Mexikóban történt alapításakor vették fel, az első öt alkalmazott egyikeként. Az első években Weiland a BASIC és a COBOL, a két első személyi számítógépes programnyelv vezető fejlesztője volt.

1979-ben a férfi a Microsofttal együtt költözött Seattle-be, és miután befejezte tanulmányait a Harvard Business School-on, 1982-ben visszatért a céghez, hogy az Office elődje, a Works fejlesztésében vegyen részt. A homoszexualitását nyíltan vállaló Weiland 1988-ban hagyta ott a céget, hogy életét onnan kezdve teljes egészében emberi jogi és jótékonysági tevékenységének szentelhesse.

1997 és 2002 között az amerikai melegjogokért küzdő Büszkeség (Pride) Alapítvány egyik vezetője volt. Ebben az időszakban sikerült elérnie, hogy a General Electric óriásvállalat diszkriminációellenes politikájának részévé tegye a homoszexualitást is. Weiland a Lifelong AIDS alapítvány és a Fred Hutchinson rákkutatási központ munkájából és támogatásából is kivette részét. A programozó élete során százmillió dollárt adományozott jótékonysági szervezeteknek.