Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Enciklopédia a spamekről

Vágólapra másolva!
Magyar nyelvű enciklopédia szerkesztésébe vágták a fejszéjüket a felhasználók: a Spamwikián mindent összegyűjtenek, amit a kéretlen levelekről tudni kell.
Vágólapra másolva!

A kéretlen levélküldésnek immáron nem csak történelme és szankciói, hanem - sajnos - hagyománya és enciklopédiája is van. A spames lexikon Spamwikia névre hallgat, és a Wikipédia (felhasználók által kollektívan szerkesztett enciklopédia) mintájára készül, azaz bárki hozzáírhat új szócikket, javíthatja a régit, vagyis tudásával kiegészítheti a kéretlen levelekről készülő lexikont.

Á-tól z-ig

És hogy mi mindent lehet összeszedni enciklopédiányi terjedelemben erről a bosszantó jelenségről? Nos, nem keveset: a magyar spam-tudástárnak immár 320 szócikke létezik. A legelső kéretlen levél felidézésétől kezdve, a spamek történelmén át, a spam szó eredetéig , beleértve a híres spammerek és a spam ellen küzdők tisztesebb névsorát is, szinte minden megtalálható itt, amit a kételen levelekről tudni lehet.

Maguk a szerkesztők is kiveszik részüket a kéretlen levelek elleni küzdelemből: komplett levélmintát közölnek magyar spammerek feljelentéséhez, ismertetik az eljáró hatóságokat - sőt, az önvédelmi technikákat odáig fejlesztették, hogy például a lexikon adminisztrátorát egyáltalán nem lehet elérni e-mailben (így tehát minden bizonnyal spamet sem kap).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről