Mobilos útinform a TomTom GPS-ben

Vágólapra másolva!
A holland gyártó GPS-ei némi extra pénzért közlekedési információkat is mutatnak majd, amit a mobilhálózatról kapnak.
Vágólapra másolva!

A TomTom útinform szolgáltatása a gyártó egyik új, 400 eurós készülékében kerül bemutatásra High Definition Traffic néven, ami arra utal, az tízszer több hollandiai útvonalról szolgáltat adatokat, mint a konkurencia hasonló megoldásai - adta hírül a ZDNet. A cég jövőre terjeszti ki a GPS-es útinformot az összes modelljére és Európa több országára: a szolgáltatás egy év után havi 10 euróba kerül majd.

A gyártó megoldása abban is különbözik az eddigiektől, hogy míg a GPS-készülékek rendszerint FM-rádióvevőn keresztül kapják a közlekedési információkat, addig az új TomTom-modellben egy mobilvevő van. A készülék a Vodafone hálózatáról kapja a közlekedési adatokat, a mobilcég pedig a hálózatához tartozó mobilok mozgásából állapítja meg a forgalmi dugók helyét.

Az Európában piacvezető gyártó az útinform mellett további adatszolgáltatások beindítását is tervezi a GPS-ekbe épített mobilvevő segítségével, miközben amerikai vetélytársa, a Garmin a Tele Atlas digitális térképgyártó felvásárlására készül.