A Microsoft leváltaná a Flash-t

Vágólapra másolva!
A redmondi szoftvercég Silverlight néven hozza ki saját multimédiás pluginját, amellyel ugyanúgy filmet, zenét, animációkat és minialkalmazásokat lehet megjelentetni a weben, mint a jelenleg elterjedt Flash-sel. 
Vágólapra másolva!

A Microsoft új terméke egy böngészőbe beépülő plugin, amely a weboldalakba ágyazott animációk, grafikák, zenék, és interaktív felületek - így akár minialkalmazások - lejátszását teszi lehetővé. A cég a PC World információi szerint a héten mutatja be a Silverlightot, amellyel az Adobe által fejlesztett Flash pluginnak és a hozzá kötődő megoldásoknak teremt majd konkurenciát.

A Silverlight a cég által kifejlesztett Windows Presentation Foundation nevű grafikus platformra épül, viszont a Microsoft ígérete szerint ugyanolyan felhasználói élményt nyújt majd minden böngészőben és minden operációs rendszeren, így Mozilla Firefoxon vagy Apple Safarin is. Az újdonsághoz tartozó fejlesztőkészlet az Expression nevet kapta, és júniusban dobják majd piacra.

A Microsoft ezzel a lépéssel a dokumentumkezelés (PDF-formátum) után egy újabb frontot nyit az Adobe-val szemben. A cégnek nehéz dolga lesz, ha el akarja hódítani a Flash-formátum felhasználóit, viszont erős ütőkártya lehet a kezében, hogy a multimédiás platform támogatását beépíti majd a Longhorn kódnéven fejlesztés alatt álló szerveres operációs rendszerébe. Ennek révén a windowsos szervereket használó vállalatok költséghatékonyabban jelentethetnek meg multimédiás tartalmakat a weben.