A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
A harmadik Cobra 11 játék demója még szuperebb grafikával várja, de találhat hétvégi válogatásunkban ingyenes biliárdot, bombázórepülős programot, egy Teen Spirit nevű szuperokos zenelejátszót, intelligens háttérkép-cserélgető alkalmazást, magyar nyelvű ingyenes OpenOffice-t, illetve egy virtuális svájcibicskának tekinthető segédprogramot is.
Vágólapra másolva!

ALARM FÜR COBRA 11- BURNING WHEELS

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (286MB)

Már a harmadik epizód készült el a népszerű német akciósorozat nyomán, természetesen ez is az RTL Games kiadásában érkezik. A Burning Wheels, vagyis lángoló kerekek alcímű videojátékkal érezhetően szélesebb felhasználó kört céloznak meg a készítők, már a letölthető demó verzió is beszél angolul és franciául a német mellett. A grafikai motort a korábbi verziókhoz képest tovább csiszolták, így a külcsínre nem lehet panasz: az autók meglepő részletességgel törhetők össze, egy kiadós gázfröccs után pedig elhomályosul a látómező egy része a sebességtől. A letölthető demóban néhán missziót lehet végigjátszani, de érdemes kipróbálni a Patrol módot, ekkor a játékos bármerre furikázhat járőrkocsijával - ezúttal nem csak az autópályán, hanem a városban is.

CAROM 3D

Forrás: [origo]

Az ingyenes játék letöltése (60MB)

A Carom3D egy interneten vagy helyi hálózaton multiplayer módban is játszható biliárdprogram némi animés beütéssel: a benne szereplő versenyzők egytől egyig úgy festenek, mintha egy japán képregényből léptek volna elő. Az irányítás egérrel és billentyűzettel egyaránt történhet, az online játéktéren pedig több ezer játékossal mérheti össze képességeit bárki. A grafikai megjelenítés és a golyók fizikája elég jól sikerült, az egyéb finomságokat pedig a játék honlapján ismerhetik meg az érdeklődők.

WINGS OF FURY 2

Forrás: [origo]
A játék teljes verziójának letöltése (48MB)

Az 1989-ben megjelent Amiga-klasszikus játék PC-s átirata 3D-s grafikával: a Wings of Fury 2 teljes verziójú, ingyenes játék. Felszállás előtt az E gombot lenyomva tartva indítható a motor, a sebességet növelni a jobbra és balra nyilakkal lehetséges, a fel-le történő mozgás pedig a maradék két kurzormozgató billentyűvel történik. Bombát az X-szel tud ledobni a játékos, a többi billentyű funkcióját pedig célszerű megnézni az opciók között. Szép grafika, látványos robbanások - sok gyakorlást igénylő játék.

TEEN SPIRIT

Forrás: [origo]
Az ingyenes zenelejátszó szoftver letöltése (2MB)

Nem hittük volna, hogy a sok tucat médialejátszó közt még lehet újat alkotni a Winampon és a Media Playeren túlmenően. Nos, a Teen Spirit alkotóinak sikerült a dolog: szoftverük ugyan csak zenefájlok lejátszására használható, azt viszont megfelelő felépítéséből adódóan nagyon is kényelmesen. Ingyenesen használható online adatbázisokból automatikusan letölthető a számokhoz, albumokhoz, zenészekhez kapcsolódó információkat, például borítókat, fotókat, önéletrajzokat (például Máté Péterről és a Pantha Rhei zenekarról is talált információkat, sajnos csak angolul), ha ezek elérhetőek. A telepítést követően csak meg kell adni a szoftvernek azt a mappát, melyben az mp3-ak találhatók, a program automatikusen letölti az összes elérhető információt, és az előadók nevei alapján fa struktúrájú listát is generál: ezt aztán akár műfaj, évszám vagy egy sor egyéb módon sorrendbe lehet rendezni. Fontos információ, hogy bár a telepítés elején nem, az első indítást követően a TS feliratra kattintva elérhető menüből magyarra is lehet állítani a szoftver nyelvét. Zenerajongóknak kötelező kipróbálniuk, még ha a letöltött információk nem is minid száz százalékban pontosak: Marushát például a blueszenészek közé sorolta a program, de általában véve azért jól használható, és még zenei kvízjáték is található benne.

OPENOFFICE 3.0 MAGYAR KIADÁS

Forrás: [origo]


A teljes ingyenes irodai szoftvercsomag letöltése (134MB)

Végre megérkezett a legújabb magyar kiadás: míg a korábbi kisebb verzióváltások nem hoztak túl sok újdonságot az OpenOffice-ba, a 3.0-s változatot mindenkinek érdemes letöltenie és telepítenie. Ez ugyanis már képes alapból megnyitni a fizetős Microsoft Office által használt XML-alapú dokumentumokat, így például a docx, xlsx vagy pptx fájlokat is. Ez utóbbiakat egyre többen használják, mivel a szoftveróriás programcsomagja alapbeállítás szerint ezekbe a formátumokba menti el az adatokat, megnyitásukhoz korábban Word Viewert vagy más segédprogramot kellett használni a fizetős Office-t nem birtokló felhasználóknak. A mezei felhasználót nem nagyon érinti, de a 3.0-s OpenOffice egyik gyengéje, hogy csak megnyitni tudja az újfajta fájlokat, menteni csak hagyományos doc-ba és xls-be képes.

JOHN'S BACKGROUND SWITCHER

Forrás: [origo]

A szoftver teljes verziójának letöltése (1MB)

Unja a Windows háttérképét? Ezzel a remek ingyenes segédprogrammal mindig friss hátteret varázsolhat a monitorra. A John's Background Switcher egyik extrája, hogy nem csak a merevlemezen lévő saját fotók, hanem akár a legnépszerűbb Flickr, Picasa, Facebook albumokról, a Yahoo! képkeresőjéről, vagy bármely RSS-hírcsatornát kínáló fotós oldalról képes beemelni a háttereket a PC-re. A több monitorral rendelkezők számára is ideális megoldást kínál, mivel telepítése után akár mindkét képernyőn eltérő háttérkép jeleníthető meg - ezt a Windows alapból nem támogatja. Beállítható a háttérképek cseréjének intervalluma és egy rakás egyéb feltétel is, amely az ínyencek igényeit is kielégíti.

SYSTEM EXPLORER

Forrás: [origo]
Az ingyenes szoftver letöltése (1MB)

Mindenes rendszerfigyelő Windows alá, ingyen: a System Explorer gyakorlatilag minden olyan komponenst tartalmaz, amire egy átlagfelhasználónak szüksége lehet a PC használata során felbukkanó problémák detektálásához, vagy azok eltávolításához. Áttekinthetők vele a futó programok, szerkeszthető a rendszerstartot követően induló programok listája, a telepített bővítmények köre, az összes fent lévő illesztőprogram, a rendszer terheléséről pedig grafikonokon keresztül tájékoztat. Igazi svájci bicska azoknak, akik kicsit is konyítanak a számítógéphez.

A korábbi hetek legjobb szoftvereinek bemutatóit ezen a linken böngészheti át.