Kikerült a netre a Windows 7 bétája

Vágólapra másolva!
Karácsony után különös ajándék bukkant fel a fájlmegosztókon: a Microsoft új operációs rendszerének bétaverziója, amelyet a redmondi cég januárra ígért megosztani a nagyközönséggel.
Vágólapra másolva!

A népszerű torrentoldalakon több, múlt hét végén felkerült Windows 7 Build 7000 elnevezésű anyagot is találhatunk. A fájlmegosztókon és máshol az interneten olvasható kommentek tanúsága szerint ezek valóban a Microsoft új oprendszerét tartalmazzák. Maga az állomány a 32 bites Windows 7 Ultimate Build 7000 lemezkép (disk image) formában, és 2,44 gigabájtot tesz ki. Nem sokkal az internetes debütálás után már megjelentek a kölönböző törések és javítások is. Ezek a programba épített biztonsági és egyéb alkalmazásokat ígérik hatástalanítani.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Windows 7 egy változata elérhetővé vált szélesebb közönség számára is. Órákkal az után, hogy a Microsoft októberi, Los Angelesben zajló fejlesztői konferenciáján a résztvevők megkapták a szoftver pre-béta változatát, már lehetett is tölteni azt a fájlmegosztók segítségével.

A béta karácsonyi kiszivárgását elsőként egy fórumbejegyzés kürtölte világgá, a témát egy - állítólag - Pekingben élő személy indította, és képernyőképeket is mellékelt a bejelentéséhez. Windowsos bloggerek, akik rendelkeznek már a bétával, megerősítették, a Build 7000 megegyezik a Windows 7 Beta változattal, amelyet a cég januárban kíván(t) nyilvánosságra hozni. A Microsoft először csak 2009 elejére tette ezt a megjelenést, majd saját honlapján már azt lehetett olvasni, hogy a debütálásra legkésőbb január 13-án sor kerül.

Egyes kommentárok szerint a pontos megjelenési dátum január 7-e, mivel a Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) keretében Steve Ballmer, a Microsoft vezetője akkor tart egy előadást, és vélhetőleg szót ejt majd a Windows 7-ről is. A sok kritikával és problémával küszködő Vistát várhatóan 2009 végén, 2010 elején válthatja fel az új generáció.

(ComputerWorld.hu)