Félmillió ingyenkönyvet ad a Sony és a Google

Vágólapra másolva!
Félmillió, lejárt jogvédelmű könyvvel bővül a Sony Readert használók könyvtára. A japán elektronikai cég a Google által digitalizált alkotásokkal bővítette kínálatát - adta hírül a New York Times.
Vágólapra másolva!

A Sony és a Google megállapodásával az 1923 előtt írt, ezért a szerzői jogvédelem alól már kiesett művek váltak elérhetővé a japán cég könyvesboltjába regisztrált felhasználók számára. Az ingyenes címek között olyan alkotások találhatóak meg, mint az Egy jenki Arthur király udvarában vagy Jane Austen levelei.

Arra koncentráltuk erőinket, hogy nyílt platformot nyújtsunk - nyilatkozta a megállapodás kapcsán Steve Haber, a Sony digitális olvasnivalóért felelős igazgatója. A nyíltság előnye, hogy a fehasználók több forrásból szerezhetnek be ingyenes vagy fizetős könyveket. A Reader és az Amazon Kindle-jének és webboltjának ilyen ki nem mondott összehasonlítása nem teljesen fair. Az Amazon berendezésére is lehet ingyenes, lejárt jogvédelmű műveket juttani, amiket a felhasználó például a Project Gutenbergről töltött le. A különbség csupán az ingyenes alkotások felmásolásának bonyolultságában van - teszi hozzá a nyilatkozathoz a PaidContent bloggere.

Az Amazon a Kindle olvasó 2007 feburári megjelenése óta 245 ezer címből álló digitális könyvtárat épített fel, amelyből a kütyü beépített mobilnet kapcsolatát használva akár út közben is vehetnek könyvet a felhasználók. A Sony ezzel szemben csak százezer címes könyvesboltot tudott felmutatni, a Google-től származó könyvekkel azonban a cég meghatszorozta kínálatát. Az ingyenkönyveket a bolthoz tartozó olvasóprogramot telepítve azok is letölthetik, akik nem rendelkeznek Sony Readerrel.

Könyvek minden mennyiségben

2007 decembere óta a Sony azzal próbálja magához csábítani az elektromos könyvolvasót vásárlókat, hogy a készülékhez ingyen ad száz klasszikus irodalmi művet. Az akció oldala szerint 2009 márciusáig még ezek a könyvek is járnak az frissen megvásárolt Readerhez.

forrás: Sony

Sony Reader: klasszikusokkal is megpakolható

A Google 2004 végén vágott bele a könyveket digitalizáló Books projektbe. A digitális könyvtár állománya tavaly augusztusban lépte át az egymilliós darabszámot. Eddigre 20 ezer kiadóval és 28 nagy könyvtárral sikerült valamiféle együttműködést kialakítani a keresésben és digitalizálásban jeleskedő cégnek. Az állományban a valódi könyvritkaságoktól kezdve a legtöbb példányban kiadott klasszikusokig minden megtalálható, még magyar nyelvű könyvből is akad pár.

Ingyen könyvek vannak még

A Google múlt hónapban jelentette be a Books kereső nagyobb képernyővel és mobilnettel vagy wifivel felszerelt telefonokra tervezett verzióját. A books.google.com/m oldalon nem csak keresgélni lehet, a közkincsnek számító alkotásokat tízoldalas csomagokban le is lehet tölteni a kényelmes olvasáshoz. Még a Sony által példaként hozott Mark Twain regénybe is bele tudtunk nézni készülékünkről.

Nem csak a Google szolgálja ki ingyenes művekkel az irodalomkedvelő felhasználókat. A Baen ingyenes könyvtárából science fiction és fantasy műveket lehet beszerezni nagy mennyiségben, a Project Gutenberg vagy a Magyar Elektronikus Könyvtár inkább klasszikusokkal várja az érdeklődőket. A digitális könyvekkel és olvasókütyükkel foglalkozó Teleread blog pedig hosszú listát közöl a további ingyenkönyv-lelőhelyekről.