Pontosabb akkutesztet szeretne az AMD

Vágólapra másolva!
A valóságot jobban modellező akkumulátorteszteket szeretne az AMD chipgyártó. A cég szóvivője szerint a most alkalmazott eljárás csak azt vizsgálja, hogy levett fényerővel, terhelés nélkül meddig működik a számítógép telepről, valós használati körülményekkel egyáltalán nem számol - írja a Bits blog.
Vágólapra másolva!

Újfajta méréseket is felvenne a listájra a laptopgyártók által előszeretettel alkalmazott MobileMark 2007 program mellé az AMD. A gyári tesztek húsz százalékra csökkentett fényerővel, kikapcsolt wifivel, zene hallgatás, webezés vagy épp videojátékok futtatása nélkül történnek - mondta Patrick Moorhead, a cég marketingért felelős igazgatóhelyettese a New York Times Bits blogjának, hozzátéve, hogy a mérés során tulajdonképpen rosszul kivilágított óraként működik a laptop.

A valós mérési körülmények mellőzése azzal jár, hogy a masinákat használatba vevő vásárló sosem találkozik az ígért akku kapacitással. A három órát ígérő telepek másfél óra alatt merülek le, ha netezne és zenét is hallgatna a felhasználó, nem csak az órát nézné. A jelenség fennáll a drágább, több akkucellát tartalmazó típusoknál is, ott az öt órát meghaladó ígéretből lesz három óra, ha filmet is mer nézni a gép tulajdonosa.

Moorhead szerint az iPhone lehetne annak a példája, hogyan nyilatkozzon a gyártó a készülékek akkumulátorairól. A divatos mobiltelefon lapján felhasználási módra és körülményekre lebontva megtalálható, hogy mennyi idő alatt fog lemerülni a kütyü. A telefonvásárlás előtt álló felhasználó előre tudja mennyit bír készüléke 2G hálózaton, meddig lehet rajta netezni 3G-s mobilneten vagy éppen wifin, és meddig működik a kütyü, ha zenelejátszásra használja.

Minden chipgyártónak maga felé hajlik a keze

Az AMD törekvései persze nem teljesen önzetlenek, a gyártónak érdekében áll, hogy az Intel energiatakarékos processzorainak kedvező tesztek mellett megjelenjenek az alternatív mérési eljárások is. "Az Intel előnyben van ezen a területen, mert arra optimalizálták az archtektúrájukat, hogy tovább működjön akkumulátorról, ha a számítógép épp nem csinál semmit" - mondta Moorhead. A szakember nem optimista, úgy gondolja 2010-ig vagy 2011-ig is kell várni, míg lassan elkezd megváltozni a most használt eljárás, addig általános tapasztalat maradhat, hogy a több órányi üzemidőt ígérő akkumulátorok csalódást keltenek a vásárlóban.

Az AMD aggályaira az intel szóvivője csak annyit reagált, hogy a cég benyújthat módosító indítványt a számítógépek teljesítményének mérésével foglalkozó BAPCo konzorciumhoz, amelynek az Intel mellett az AMD is tagja. Az iparági szereplőkből, alkatrész- és számítógépgyártókból, valamint a CNet és ZDnet médiacégekből álló csoport állítja össze az alkalmazott mérési módszerekre vonatkozó ajánlásokat.