Internetes riasztó a T-Home-tól

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom Otthonőrző néven havidíjas védelmi szolgáltatást indított, melynek alapját egy mobilinterneten és wifin kommunikálni képes riasztórendszer képezi, melyhez ajtónyitást, mozgást érzékelő szenzorokat és webkamerát is adnak. A szerkezet e-mailben vagy sms-ben riasztja a tulajdonost, ha behatolót érzékel, webfelületről vagy mobilról vezérelhető és bárki saját kezűleg is felszerelheti.
Vágólapra másolva!

A T-Home Otthonőrző szolgáltatás használatához szükséges rendszert úgy állították össze, hogy azt az ügyfelek saját maguk fel tudják szerelni otthonukban, hiszen csupa vezetéknélküli eszközből áll a készlet, amelyek akár ragaszthatóak is a falakra, nyílászárókra. Aki erre mégsem vállalkozik, az a házhoz hívható Szuperszerviz munkatársainál rendelheti meg a szerelést.

Wifin és mobilneten jelez a riasztó

A szolgáltatás lelkét egy olyan központi egység képezi, amely egyaránt képes az internetre kapcsolódni az otthoni wifi hálózaton, illetve mobilinterneten keresztül is - utóbbi akkor jut szerephez, ha a vezetékes internet elérhetetlenné válna például áramszünet miatt - ez esetben a készülék akkumulátoros üzemre vált át. Az alapegységhez egyebek mellett a lakásban történtekbe való betekintést biztosító vezeték nélküli ip-kamera, valamint nyitás- és mozgásérzékelő szenzorok kapcsolhatók, a rendszer be- és kikapcsolása pedig kulcstartóra emlékeztető távirányítókkal (tehát nem kódok beírásával) történik, melyekből az előfizetés típusától függő darabszámú található a dobozban. Minden családtagnak jár egy, amelyek személyre szabottak - így nemcsak eltérő jogosultságok és értesítési telefonszámok rendelhetők a távirányítókhoz, hanem segítségükkel az is látható a webes felületen, ki van éppen otthon. Emellett a társaság üzleteiben külön is meg lehet majd vásárolni további kiegészítőket, például szénmonoxid-detektort, riasztás-érzékelőt vagy nedvesség-szenzort. A szetthez bármilyen külső gyártótól származó, ZigBee vezetéknélküli protokollt támogató szenzor is csatlakoztatható, a központi egység összesen 32 darab érzékelőt tud kezelni.

Forrás: [origo]

Az Otthonőrzőt bármely szolgáltató internet-előfizetésével lehet használni, hiszen a lakáson belüli wifi hálózatról nyeri a hozzáférést. A közepes díjcsomag esetében az egyszeri 7990 forintos díjon felül - egy év hűséget felvállalva - havonta 5600 forintot kell kifizetni, ez az ár egy kamerát, három távirányítót, két mozgásérzékelőt és két nyitásérzékelőt tartalmaz. A rendszer webes felületen vezérelhető és ellenőrizhető, innen kapcsolhatók az egyes szolgáltatások, itt lehet megnézni a kameraképet. A felület mobiltelefonról is elérhető.

Szerverre rögzítik a betörőt

Az Otthonőrző bemutatóján elhangzott, hogy a szolgáltatás amellett, hogy az ip-kamerán keresztül bármikor betekintést enged a neten keresztül a lakásban történtekbe, behatolás esetén rögzíti az események videóját egy központi szerverre, így a betörő hiába teszi tönkre a kamerát, a rögzített képkockákhoz a tulajdonos utólag egy webes felületen hozzáfér, csakúgy, mint az ajtók nyitásának, zárásának időpontjaihoz.

Forrás: [origo]

Az Otthonőrző sms-ben és e-mailben a kiválasztott személynek, például a lakás tulajdonosának vagy a családtagoknak továbbítja riasztásait, így neki kell tárcsáznia a rendőrséget, bár a helyszínre vonulást kínáló távfelügyeleti szolgáltatásokkal is össze lehet kötni. A Magyar Telekom várakozásai szerint tízezres nagyságrendben értékesíti majd az új szolgáltatást.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Home ajánlati márka tulajdonosa is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!