Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok bejelentették, hogy mintegy ötvenmillió dollárt, vagyis tízmilliárd forintnyi értékű ingóságokat foglaltak le a nemrég bezárt Megaupload fájlmegosztó szolgáltatást működtető cégtől, amely ellen újabb vádakat is emeltek.
Vágólapra másolva!

Az Ars Technica című amerikai technológiai magazin beszámolója szerint a hatóságok pénteken jelentették be, hogy a hongkongi székhellyel, de amerikai üzemeltetésű legfelsőbb domainen működött Megauploadot működtető cég tulajdonosai és munkatársai ellen újabb vádakat emeltek. Ezekben az áll, hogy a néhány héttel ezelőtt bezárt szájt működtetői korábban számos esetben szándékosan félretájékoztatták a céget egy-egy film, zeneszám, e-könyv vagy szoftver eltávolítására felszólító jogtulajdonosokat arról, hogy törölték a problémás állományokat, amikor valójában ezt nem tették meg.

A Megaupload fizetett a kalózoknak

A Megaupload ügyében eljáró Virginia állambeli kerületi bíróság vádjai szerint néhány évvel ezelőtt a cég maga fizetett 3400 dollárt, vagyis közel hétszázötvenezer forintnak megfelelő összeget premier mozifilmek, többek közt a L'ecsó és az Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik című alkotások digitális kópiáinak feltöltéséért. Ezek ugyanis olyan népszerű filmek voltak, amelyek gyors letöltéséért a Megaupload felhasználói hajlandóak voltak felárat fizetni, ezáltal bevételeket generálni a cégnek.

A kormányzat vizsgálatai szerint bár a Megaupload állítása szerint 180 millió regisztrált felhasználóval rendelkezett, valójában csak 66,6 millió regisztrált látogatója volt, akik közül 5,86 millióan töltöttek is fel és osztottak meg másokkal fájlokat, a felhasználók kilencven százaléka csupán a gyors letöltés érdekében vásárolt prémium előfizetést - írja az Ars Technica.

Nem elég a kártalanításhoz a luxusvilla sem

Az amerikai hatóságok közlése szerint a Megauploadot működtető hongkongi céghez kapcsolódóan összesen közel tízmilliárd forint értékű ingóságokat foglaltak le. Ebbe bele tartozik Megaupload főnökeként tevékenykedő Kim Doctom óriási új-zélandi birtoka, luxusautói, ékszerei, bankszámlái. Ugyanakkor még ebből a hatalmas vagyonból sem lehetne kártalanítani a lemezkiadókat, filmstúdiókat, szoftverkészítő cégeket és könyvkiadó társaságokat, mivel az amerikai hatóságok becslései szerint a szájt működése több mint 500 millió dolláros, vagyis több mint százmilliárd forintnak megfelelő kárt okozott a jogtulajdonosoknak.