Leleplezzük a Google Föld rejtélyeit

A google maps rejtélyei, furcsaságok a Google térképén
Vágólapra másolva!
Sorozatunk első részében az iraki vértó, a mezőn felbukkant arckép és a füstszörny rejtélyét fedjük fel.
Vágólapra másolva!

Sorra bukkannak fel bizarr jelenségek a Google térképének műholdas és légi felvételein. A színes tavak, különös rajzolatok és furcsa jelenetek valójában mind megmagyarázható jelenségek: cikksorozatunkban a Google Földben és a Street View panorámaképeken felfedezett rejtélyek okait derítjük ki.

Az iraki vértó

Sadr város közelében található egy vörös színű tó, amely felkeltette a térképek és a földmegfigyelés iránt rajongók érdeklődését. A képzelet szárnyra kapott, és horrortörténeteket fabrikált a helyről, amit a 33.396157 44.486926 koordinátákon lehet megtalálni az internetes térképeken.

A "vértó" két különböző időben készült műholdképen Forrás: Google Maps

A valóságban nem egy közeli vágóhíd vagy a festékgyár okozza a tó elszíneződését. Egy gyártási folyamat melléktermékeit deponálták az azóta megtisztított tóban. Hasonló színes tavak Magyarországon is vannak a Dunántúlon és Ajkán - gyártástechnológiai okokból visszamaradt anyagokat tartalmaznak.

Színes tavak a Dunántúlon és Ajkán. Gyártástechnológiai okokból visszamaradt anyagokat tartalmaznak. (Bakó Gábor légifelvételei) Forrás: Interspect


Arckép a mezőn

Az ott egy arc? Forrás: Google Maps


A mezőgazdasági művelés alatt álló területek gyakran mutatnak érdekes rajzolatokat. Ezt az erózió okozza, a magasabb részekről, lejtőkről a sötét humuszos feltalaj az alsó részekre vándorol a szél és az eső hatására. A világosabb színű letisztult altalaj és a lejtőalji tápanyagban gazdag részek kontrasztja adja a spontán rajzokat, amelyek elrendeződését így legjobban a domborzat befolyásolja.

Vonalas erózió növényi monokultúrában és eróziós foltok talajfelszínen (Bakó Gábor légifelvételei) Forrás: Interspect

Egymás felé dőlő épületek

A nem elég sűrű exponálással készített, ellenőrizetlenül összeillesztett légifelvétel-térképek esetében találkozhatunk ezzel a jelenséggel. A képek szélei felé található magas objektumok az egy középpontú leképzés (centrális vetítés) miatt kifelé dőlnek.

Egymásra dőlnek a házak? Forrás: Goole Maps

Amikor nincs elég átfedés két ortofotó között, és a két kép összevágásakor a vágóvonal két magas épület között fut, a házak a két különböző pontból készített felvételről jelennek meg a fotótérképen. A képen egy speciális technológiával készített, úgynevezett madártávlati ortofotó példáján láthatjuk az egymás felé dőlő házak esetét.

Szivárványszínű és egymás felett szálló repülőgépek

Gyakran előfordul, hogy a nagyméretű repülőgépek is felkerülnek a földmegfigyelő műholdak felvételeire. Ez nem is csoda, a légi közlekedés napjainkban hatalmas forgalmat bonyolít le. Egyes műholdfelvételeken a repülőgépek kétszer jelennek meg, ráadásul az egyik képük színtelen, félig átlátszó, míg a másik gyakran szivárványszínű. Ezt egy, a műholdfelvételek előállításából adódó jelenség okozza.

Az most hány repülőgép? Forrás: Google Maps

A georeferált, azaz földrajzi koordinátákhoz rendelt fényképfelvételek talajhoz közeli része a
legpontosabb. Ahogyan az egymás felé dőlő épületeknél is láthattuk, a magas objektumok alja
a "helyén van", de a domborzatból kiemelkedve a térképi pontosságuk csökkenhet. A légi
felvételekhez képest a műholdfelvételek nagyobb távolságról készülnek, így az épületeknek nincs
akkora felbontása, hogy ez a leképzési hiba látványos legyen, ráadásul a kiemelkedésük aránya
eltörpül a felvevő berendezéstől való távolsághoz képest.

Ellenben a 8-12 ezer méteres magasságban közlekedő repülőgépeknél ez a tárgytávolság-arány már megváltozik. A legtöbb földmegfigyelő műhold különböző felvevőfejeken rögzíti a nagyfelbontású pankromatikus (fekete-fehér) és a színes felvételeit, ezeket a képfeldolgozás során illesztik össze.

Szivárványgép az égen Forrás: Google Maps

A fekete-fehér felvétel részletessége és a kisebb felbontású színes felvétel színárnyalatai adják a részletesnek látszó színes felvételt. (Ezért látjuk fakóbbnak a Google Earth rendszerében a műholdfelvételeket, mint az ugyanitt a nagyobb városokról megtalálható légi felvételeket.) A színes és a részletes fekete-fehér felvétel illesztése a domborzaton tökéletes, de a szoftverek képtelenek kijavítani a nagy magasságban mozgó repülőgépek képét. A műholdfelvételeken észlelt "ufók" többsége az ilyen leképzési hibákból ered.

Szellemgép vagy szellemkép? Sok helyen írtak a Kalifornia közelében látható víz alatti repülőgépről. Valójában ez a repülőgép halvány szellemképe, amely a hullámokkal összemosódva okozza az elsüllyedt gép illúzióját. Forrás: Google Maps

Nem minden repülőgép jelenik meg rosszul a műholdképeken: egyes mérőkamerák olyan szenzorokkal rendelkeznek, amelyen a több kamerafejes fényképezés hibái nem érvényesek (például egyes repülőgépekről üzemelő mérőkamera-típusok), más esetben pedig a gép olyan alacsonyan közlekedik, hogy a különböző képcsatornák szétcsúszása már nem érvényesül.

Füstszörny vagy faág?

A Google Street View panorámaképen felbukkant bizarr jelenséget mozaikolási hiba hozta létre: egy faág belógott a Google kocsija elé. A légi felvétel alapján készült térképek és panorámaképek összeolvasztását mozaikolásnak nevezik.

Forrás: Google Maps

Ha a fotótérkép nem elég pontos, az egyes ortofotók nem fognak tökéletesen illeszkedni egymáshoz, az utak és egyéb vonalas létesítmények nem találkoznak. A mozaikolási hiba valójában a képek torz, pontatlan térképpé alakításából ered.

Online műholdképes szolgáltatások a Google Földön kívül

Magyar szolgáltatások:

Érdeklik a technológiai újdonságok? Kövesse a Techbázist a Facebookon is!