Térdre kényszerítették a Facebookot

mynameis facebook
MyNameIs online kampány indult a Facebook vitatott irányelve ellen
Vágólapra másolva!
A Facebook bocsánatot kért azon művészektől, akiknek profilját felfüggesztették, mert nem valódi nevüket használták a közösségi oldalon.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két hétben nagy port kavart, hogy már nem csak a szülők elől menekülő tinédzserek, de egyre több előadó hagyja hátra a Facebookot, amiért profilját felfüggesztették, letiltották, amiért nem valódi nevét, hanem művésznevet használ a közösségi oldalon.

A felzúdulás hatására sokan vándoroltak át az Ello új, de jelenleg még félkész állapotban lévő közösségi oldalra. Offline és online kampány is indult, #MyNameIs hashtaggel, amelynek keretében a problémára kívánják felhívni a figyelmet, s arra a tényre, hogy nem csak az LMBT közösség, vagy a kreatív személyeket érinti a Facebook vitatott irányelve.

Rengeteg indok létezik arra, miért nem akarja valaki valós nevét használni a Facebookon Forrás: Business Insider

A Business Insider infografikáján jól látszik, hányféle indok létezik arra, amiért az emberek nem szívesen használják valódi nevüket a közösségi oldalon, a Facebook azonban hajthatatlan volt - egészen máig.

A kaliforniai vállalat nevében Chris Cox termékmenedzser kért bocsánatot az érintettektől, s megígérte, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő újra (a teljes közlemény a cikk alján olvasható). A Facebook képviselői személyesen is találkoztak a helyi LMBT közösség tagjaival, hogy megtárgyalják, hogyan is tudnák fejleszteni, jobbá tenni a közösségi oldalt.

"Több százezer jelentés érkezik be hozzánk heti szinten, ezeknek 99 százaléka valós problémát takar: olyan felhasználókat, akik mások személyazonosságát használják, akik név nélkül másokat zaklatnak, bántalmaznak, fenyegetnek, trollkodnak, gyűlölködnek és így tovább. Az ellenőrzési folyamat részeként felkérjük az adott felhasználót, hogy azonosítsa magát egy képes igazolvánnyal: ez lehet akár egy kondi- vagy könyvtárbérlet, vagy egy e-mail üzenet. Ezt a szabályzatot tíz éve vezettük be, s egészen mostanáig remekül teljesítette feladatát, anélkül, hogy bármilyen közösséget megsértettünk volna, ahogy az most történt.
Soha senkit nem kértünk arra, hogy valódi, anyakönyvezett nevét használja a közösségi oldalon. Mindenki olyan nevet használhat, amellyel a való életben ismerik. Ha ez Sister Roma esetében Sister Roma, akkor legyen az (...) Meggyőződésünk, hogy ez a megfelelő irányelv a Facebook számára két okból is. Egyrészt, mert a kezdetekben ez különböztette a Facebookot a többi, anonimitáson alapuló közösségi oldaltól. Másrészt így tudjuk megóvni több milliónyi felhasználónkat a világ minden részén a már említett visszaélésektől.
Mint a mostani eset mutatja még rengeteg fejlesztenivaló van az oldalon. A jelentések rendszere, annak leellenőrzése, hogy ki valós személy és ki nem, illetve az érintettek kezelése: ez a folyamat még nem működik zökkenőmentesen. Intézkedéseket teszünk annak érdekében, hogy ne legyenek ilyen hirtelen meghozott döntések, és sokkal átgondoltabban reagáljunk a különböző esetekre" - írta Chris Cox közleményében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!