Valósággá vált a sci-fikben látott fülhallgató

the pilot füles
Halalakú a fordítókütyü
Vágólapra másolva!
Egy régi, sci-fikből jól ismert ötlet vált valósággá: elkészült a világ első, valós időben tolmácsoló fülhallgatója. 
Vágólapra másolva!

A Waverly Labs egy olyan vezeték nélküli fülhallgatót fejlesztett, amely valós időben fordítja le a beszélgetés közben elhangzott idegen szavakat. A hal formájú kütyü leginkább a Galaxis útikalauz stopposoknak című regény Bábel-halára emlékeztet, amit ha az ember a fülébe dug, azonnal megért bárkit, bármilyen nyelven.

A The Pilot nevű kütyü más szempontból sem hagyományos fülhallgató: mindkét beszélgető félnek viselnie kell belőle egy-egy darabot. Ezután a másik, idegen nyelven beszélő ember mondanivalóját rögtön a saját nyelvünkön halljuk a kütyüből, a válaszunk pedig hozzá is lefordítva érkezik meg.

A fordítást nem a fülhallgató végzi, hanem egy okostelefonos alkalmazás, ami vezeték nélküli technológiával kapcsolódik össze az eszközzel.

A cég eleinte az angol, spanyol, francia és olasz nyelveket teszi elérhetővé, később bővül a sor ázsiai, szláv, afrikai nyelvekkel. Bizonyos nyelveket külön lehet majd hozzá megvásárolni kiegészítőként.

Hal alakú a fordítókütyü Forrás: Waverly Labs

Az előrendelés május 25-től kezdődik a Waverly Labs weboldalán, ez idő alatt 130 dollárért (körülbelül 36 ezer forint) lehet rá lecsapni. A boltok polcaira szeptemberben kerül, 250 dolláros (70 ezer forint) áron.