Biztonságossá tenné a mobilnetezést a Cloudflare

Mobiltelefonos, internetes, mobilnetes tapasztalatok Európán kívül, szerte a nagyvilágban. Egy bekapcsolva felejtett adatforgalom-szolgáltatás a telefonon és öt hét csavargás az Egyesült Államokban, illusztráció
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 05: Two pedestrians use iPhones as they walk in Union Square on June 5, 2013 in San Francisco, California. According to a study by the Pew Internet & American Life Project, over half of American adults, or 56 percent, have smartphones, up from 35 percent two years ago. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ingyenes VPN-szolgáltatással bővül az 1.1.1.1 mobilappja.
Vágólapra másolva!

Feltehetően elég sokan hallottak már a CloudFlare nevű cégről, a vállalat saját infrastruktúrát használó tartalomkézbesítési szolgáltatást biztosít a webhelyek üzemeltetői számára. Ez alapvetően két dolgot jelent: egyrészt az ügyfelei a világ minden táján gyorsan ki tudják szolgálni a weboldalaikat, másrészt pedig a rosszakaróik sokkal nehezebben tudják túlterheléses támadásokkal elérhetetlenné tenni azokat. A CloudFlare egy internetes „árnyékcég", amivel a netezők jókora része minden nap kapcsolatba kerül a böngészése során, csak nem tud erről.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

A vállalat eddig egyetlen terméket nyújtott közvetlenül a fogyasztók számára: a mobilokon és számítógépeken is használható 1.1.1.1 DNS-szolgáltatás segítségével lecsökkenthető az idő, ami ahhoz szükséges, hogy a böngésző kikeresse a meglátogatni kívánt domainnévhez tartozó IP-címet.

Erre azért van szükség, mert az internetre csatlakozott eszközök kizárólag az IP-címeik segítségével képesek megtalálni egymást a hálózaton. A domaincím kényelmi okból lett kitalálva, hogy ne IP-címeket kelljen írogatni a böngésző címsorába, hiszen az felettébb kényelmetlen volna a netezők számára.

A DNS-szolgáltatás gyakorlatilag az internet telefonkönyve, amiben kereshetőek a domain – IP párosok.

A netszolgáltatók által alapértelmezetten kínált szolgáltatások viszont általában elég lassúak, elsősorban ezért lehet ráció az alternatív DNS-szolgáltatásra való átállásban.

A CloudFlare a héten bejelentette, hogy a saját DNS-szolgáltatás kínálásánál jóval nagyratörőbb tervei vannak a fogyasztói piacon: a következő időszakban VPN-funkcióval bővíti a mobilos 1.1.1.1 alkalmazását. A VPN segítségével elmaszkolható a netszolgáltató, továbbá wifis kapcsolat esetén a router üzemeltetője elől a komplett internetes adatforgalom, hiszen ilyenkor az végponttól végpontig titkosított csatornán át folyik a netező eszköze és VPN-szolgáltató szervere között.

További előny, hogy VPN használata esetén a meglátogatott webhelyek nem tudják megállapítani az eszköz IP-címét, hiszen ténylegesen a VPN-szolgáltató szerverével tárgyalnak.

A CloudFlare VPN-szolgáltatása teljesen ingyenes és reklámmentes lesz, nem tárol a felhasználók azonosítására alkalmas információkat, és regisztrációt sem igényel majd. Az elérhetővé tétele fokozatos fog megvalósulni, az 1.1.1.1 mobilalkalmazást használók értesítést kapnak, ha bekapcsolhatják az újdonságot.

Persze jogos a kérdés, hogy ha nincs reklámozás és adatgyűjtés, akkor mégis ki állja majd az üzemeltetésének a költségét? A CloudFlare tájékoztatása szerint a szolgáltatásból a nem túlságosan távoli jövőben fizetős verzió is elérhető lesz az otthoni és céges felhasználóknak, ők a pénzükért cserébe nagyobb átviteli sebességet kapnak majd, és a tervek szerint persze anyagilag fenntarthatóvá teszik a VPN-t.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!