Megjelent az első kereskedelmi forgalomba kerülő számítógép

IBM PC, számítógép, történelem
Egy tipikus IBM PC, amely meghódította a számítógépes piacot.
Vágólapra másolva!
Új rovatunkban összegyűjtjük azokat a fontos dátumokat, amelyek jelentősen befolyásolták a technológiai univerzumot, a felhasználói szokásokat, valamint a különféle technológiák, termékek fejlődését. Tehát azokat a mérföldköveket, amelyek alapvetően változtatták meg az életet, és amelyek ezáltal komoly hatást gyakorolnak most is mindennapjainkra.
Vágólapra másolva!

Egy processzor mind felett - 1978. június 8.

A XX. század nyolcvanas és kilencvenes éveinek uralkodó számítógépei voltak az IBM PC-k, illetve ezek klónjai, amelyek Magyarországon is meghódították az otthonokat, munkahelyeket és iskolákat. E sikerben kulcsszerepet játszott az Intel által 1978 június 8-án bemutatott, legendás 16 bites 8086 processzor, hiszen ennek 5, 8 és 10 MHz-es változatai dohogtak az említett masináknak.

A legendás Intel 8086 processzor. Forrás: Origo

Ennek módosított verziói lettek később a Pentium processzorok, sőt, a modern éra Core processzorai is a 8086-nál alkalmazott architektúrára épülnek.

A filmgyártás forradalma - 1993. június 9.

Ma már természetes, hogy a filmek tele vannak számítógépes trükkökkel, de értelemszerűen nem volt ez mindig így. A kilencvenes évek elejére érték el a hardverek azt a teljesítményt, hogy már valósághű tartalmakkal tudták kiegészíteni az alkotásokat, egy új szintre emelve a mozgóképgyártást.

A Jurassic Park a számítógépes trükkök révén elhozta a filmgyártás forradalmát. Forrás: Origo

Az első, és legfontosabb film, ahol a számítógépes trükköknek kiemelt szerep jutott, a Jurassic Park volt, hiszen itt már nem színesítésként jelent meg ez a vonal, mint mondjuk a Terminator 2-ben, hanem a hátán vitte a produkciót. A Jurassic Park 1993. június 9-én került a mozikba, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy bár a történet eléggé egyszerű volt, a színészi játék felejthető, de az alkalmazott innovatív technológiai megoldások révén mégis a filmtörténet fontos részévé vált.

Kábel Európa és Amerika között - 1858. június 10.

A 19. században a távíró forradalmasította és soha nem látott sebességűre növelte a kommunikációt két távoli fél között. A városok között viszonylag hamar sikerült kiépíteni a távírórendszert, hiszen csak néhány drótot kellett kihúzni a települések között. Azonban a kontinensek, konkrétan Európa és Amerika közötti kapcsolat megteremtése már keményebb diónak bizonyult. 1858. június 10-én azonban erre is sor került jó néhány elvetélt kísérlet után. Ezt követően pedig minden korábbinál gyorsabban juthattak át a hírek és üzenetek az akkori világ két legfejlettebb és legerősebb régiója között.

Az ember elhagyja a naprendszert - 1983. június 13.

1900 környékén már az is nagy dolog volt, hogy az ember egyáltalán elemelkedett a földtől egy repülő segítségével, bő nyolcvan évvel később pedig már odáig jutott a civilizáció, hogy az emberiség által készített tárgy elhagyta Naprendszert.

Naprendszer, Pioneer 10, űrszonda, számítógép, történelem Forrás: Origo

Erre egészen pontosan 1983 június 13-án került sor, amikor is a Pioneer 10 űrszonda átlépte a képzeletbeli határvonalat, és megkezdte útját az Aldebaran felé. A Pioneer 10-zel utoljára 2003. január 23-án sikerült felvenni a kapcsolatot, úgyhogy ez a legendás eszköz jó eséllyel már örökre elveszett az emberiség számára, de a fajunk üzenetét ott hordozza magával a kietlen űrben.

Az első kereskedelmi forgalomba kerülő számítógép - 1956. június 14.

Az US Census Bureau ezen a napon mutatta be az első olyan számítógépet, amelyet kereskedelmi forgalomban is elérhetővé tettek a különféle magán gazdasági szervezetek számára. Ez volt az UNIVAC I, amely tehát megtette az első lépést azon úton, amin ma is járunk.

IBM PC, számítógép, történelem, UNIVAC Forrás: Origo

Az UNIVAC I-ből egyébként 46 darab fogyott, egymillió dollár értékben (ami akkor elképesztően sok pénznek számított).

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!