Rosszindulatúvá vált egy népszerű mobilapp

okostelefon smartphone mobil android
Vágólapra másolva!
Reklámokat kezdett feldobálni az androidos Barcode Scanner.
Vágólapra másolva!

A Google számára különösen kellemetlen incidens volt folyamatban már két hónapja a Play Áruházban, a decemberi eleji frissítésével váratlanul kártékonnyá vált a LavaBird LTD cégnév alatt publikált Barcode Scanner. Az androidos alkalmazás már évek óta elérhető volt a Play Áruházban, tízmillió feletti letöltést tudott felmutatni, még a havidíjas Play Pass szolgáltatásba is bekerült.

A kép csak illusztráció Forrás: Ashutosh Jaiswal / Pexels

A Malwarebytes beszámolója szerint a két hónappal ezelőtti frissítésétől kezdve a felhasználók azt tapasztalták, hogy a program időnként megnyitotta a mobileszközükön az alapértelmezett böngészőt és különféle reklámokat töltött be, például más appokat hirdetett. Nem világos, hogy mutogatott-e adatlopással és egyéb csalásokkal kapcsolatos hirdetéseket, próbálta-e a Play Áruházon kívüli kártevők telepítésére rábírni a felhasználókat.

A Google mostanra eltávolította az alkalmazást a Play Áruházból, azonban a fejlesztő rendelkezik négy másik appal is a programboltban. Ugyan a jelek szerint azok jelenleg nem kártékonyak, de a telepítésük a mostani incidens után nem javasolt.

Agresszív reklámmutogatásba kezdett a Lavabird által publikált Barcode Scanner Forrás: 9to5Google

A Barcode Scanner (nem összetévesztendő számos másik többé-kevésbé ugyanilyen nevű appal) már telepített példányait manuálisan kell eltávolítani az eszközökről, ezt követően megszűnik a kéretlen reklámok betöltögetése.

A veszélyes app azonosításához használható információk:

  • név: Barcode Scanner
  • csomagnév: com.qrcodescanner.barcodescanner
  • a Play Áruházas linkje (már nem él): play.google.com/store/apps/details?id=com.qrcodescanner.barcodescanner
  • képernyőkép: lásd fent

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!