Bemutatkozott az új Windows

windows11
Vágólapra másolva!
A Microsoft végre hivatalosan is lerántotta a leplet a Windows 11-ről, amire gyakorlatilag bármilyen gépről frissíthetünk majd, ami jelenleg képes futtatni a 10-es verziót. A rendszer szinte minden pontján megújult, és sokkal könnyebben kezelhető lesz érintőképernyős eszközökön.
Vágólapra másolva!

A Microsoft azzal kezdte a bemutatót, hogy a Windows már több mint 35 éve velünk van, így mára már otthon érzik magukat az emberek a használata közben, ami még akkor is ismerős, ha az évek alatt azért mégiscsak sokat változott. A vállalat célja pedig pontosan ez: a Windowsnak mindig ismerősnek kell maradnia, még akkor is, ha megújul.

Forrás: The Verge

Nem csak a kinézet újult meg, hatékonyabb lesz a rendszer

És habár a Microsoft korábban azt ígérte, hogy a Windows 10 lesz az "utolsó Windows", ugyanis innentől kezdve ehhez érkeznek majd állandó frissítések, ez végül mégsem így alakult: a korábban már kiszivárgott korai tesztverziónak megfelelően most bejelentették, hogy érkezik a Windows 11, ami hatékonyabb, szebb, gyorsabb és az ígéretek szerint mindenben jobb lesz.

Például a Windows-frissítések a jövőben 40%-kal kisebbek lesznek, és a rendszer a háttérben megoldja a letöltésüket és telepítésüket.

A Start menü középre rendezett és teljesen leegyszerűsített, hogy könnyebb legyen megtalálni a legfontosabb alkalmazásokat és a legutóbb használt programokat, dokumentumokat. Nagyot fejlődött a többablakos kezelhetőség is: az ablak kinagyítására szolgáló gombra nyomva a rendszer többféle elrendezési lehetőséget ajánlj fel a monitor méretéhez igazodva, például egy gombnyomással akár három ablakot is egymás mellé lehet rendezni.

Forrás: Microsoft

De végigmentek a felhasználói felület minden elemén, és még ha csak apróságokat is, de szinte mindenhol változtattak valamin, így mostantól lekerekített sarkokat kapunk, különböző minőségű felületeken futnak az alkalmazások, amik részben átlátszóak is lehetnek, így felsejlik, hogy mi van a megnyitott ablak mögött a háttérben.

A Windows 11 arra is képes, hogy a jellemzően együtt használt alkalmazásainkat összecsoportosítsa, így egyszerre akár két-három programot is letehetünk a tálcára, amik aztán később együtt, egy csoportként nyílnak meg. Ha külső monitort is szoktunk használni a laptop mellé, akkor a csatlakozás után a rendszer rögtön visszahozza azokat az ablakokat, amik meg voltak nyitva az adott kijelzőn mielőtt korábban lecsatlakoztattuk.

Azonban nem csak a külső a lényeg: az ígéretek szerint a Windows 11 mindenben gyorsabb lesz, mint az elődje. Hamarabb éled fel alvó üzemmódból, gyorsabb lesz rajta a böngészés, a játékok, és még az akkumulátorral is jobban tud spórolni.

A Microsoft számára nagyon fontos az új rendszer kialakításakor az online emberi kapcsolatok új szintre emelése. Ezen a ponton valami nagyobb dologra számítottunk, ám valójában arról van szó, hogy pandémia alatt rendkívül népszerűvé vált, csevegésre és videóhívásokra használható Teams alkalmazást alapból integrálják a rendszerbe, így mindenki számára rögtön és egyszerűen elérhető.

Forrás: Microsoft

Újdonság viszont a Windows Widgets megjelenése, ami egy tálcáról elindítható alkalmazás, és amire a mesterséges intelligencia válogat össze a felhasználó számára mindenféle érdekes információt, az időjárástól kezdve a hírekig, de minden bizonnyal kézzel is testreszabható lesz, hogy pontosan mit szeretnénk látni ezen a felületen. Itt a fejlesztők célja az volt, hogy ha gyorsan szeretnénk információkhoz jutni, akkor ne kelljen elővenni az okostelefont, ami a múltban sokszor hatékonyabb volt erre, mint a számítógép.

A Windows 11 tervezésekor fontos volt, hogy a rendszer ugyanolyan jól működjön érintős eszközökön is, ne kelljen hozzá feltétlenül billentyűzet és egér. A felhasználói felületet is ennek megfelelően alakították ki: kicsit nagyobbak a helyek az ikonok között, könnyebben "megfoghatók" az ablakok, és alaposan ráfeküdtek az érintőtollak támogatására is.

Fókuszban a játékok és az új áruház

A Microsoft számára egyre fontosabbá válik a videojátékos ökoszisztéma, és az átjárhatóság a PC és az Xbox között, így nem meglepő, hogy a Windows 11-zel kapcsolatban kiemelt szerepet kaptak a játékok.

Itt is bevezetik az Xboxon már bevált Auto HDR nevű eljárást, ami a nevének megfelelően automatikusan képes régebbi játékokban HDR-es képet varázsolni, alaposan feljavítva ezzel a színeket. Szintén az új Xbox Series-konzoloktól érkezik a DirectStorage eljárás, ami segít maximálisan kihasználni a PC-kben elérhető NVMe SSD-k képességeit, így nemcsak a játékok betöltési ideje rövidülhet le alaposan, hanem egészen új lehetőségek nyílnak meg a fejlesztők előtt.

Windows 11 Forrás: The Verge

A Microsoft nem mulasztotta el felhívni a figyelmet, hogy már egy ideje PC-n is elérhető a Game Pass-szolgáltatás, ahol egy előfizetésért cserébe rengeteg játékhoz férhetünk hozzá további költségek nélkül, és hogy az Xbox Cloud Gaming segítségével még a gyengébb számítógépeknek is lehetőségük lesz futtatni a legújabb, legszebb játékokat a felhőből.

Talán az egyik legfontosabb újdonság a Microsoft saját áruházának megújítása, ami így jóval átláthatóbbá és kezelhetőbbé vált. Ennél azonban még érdekesebb (főleg a fejlesztők szempontjából), hogy a Windows 11-től kezdve már bármilyen jellegű programot lehet árusítani (nem kell új generációs UWP-alkalmazásnak lennie), és ráadásul a fejlesztők dönthetnek úgy, hogy a saját fizetési megoldásaikat használják, és így a Microsoft nem szed el a tranzakciók után 30%-ot az alkalmazásfejlesztőktől.

Ráadásul a Windows 11 új áruházában már az androidos alkalmazások is elérhetőek lesznek, és képesek futni a rendszeren. Igen, a TikTok és az Instagram is.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a bemutató végén egy kicsit odaszúrt az Apple-nek is, megemlítve, hogy a Windows rendszeren a felhasználó a főnök, ami egy platformot ad ahhoz, hogy akár egy másik platformot építsenek rá, és nem az operációs rendszert készítő nagyvállalat diktál a felhasználóinak.