Évekig feláras maradhat a DDR5 memória

sk hynix ddr5 memóriamodul
SK Hynix 64 GB DDR5-4800 memóriamodul
Vágólapra másolva!
A kezdetekben 50-60 százalék pluszra lehet számítani a DDR4-hez képest.
Vágólapra másolva!

Heteken belül bemutatkoznak az Intel tizenkettedik generációs Core processzorai és a hozzájuk tartozó alaplapi lapkakészletek, az Alder Lake kódnevű termékcsaláddal együtt pedig világhódító útjára indul a DDR5 is. Az AMD csak a jövő ősszel érkező, következő generációs Ryzen termékeivel kezdi támogatni az új típusú rendszermemóriát.

SK Hynix 64 GB DDR5-4800 memóriamodul Forrás: AnandTech

A megszokottnak megfelelően természetesen a DDR5 erősen feláras lesz egy darabig, ez látszik is a nagyon kevés már bejelentett termék árcéduláján. Az alaplapokat is gyártó MSI blogjában nemrég megjelent bejegyzés számon vette a DDR5 különféle újdonságait, plusz a szerzője szerint a DDR4-hez képest a vásárlók 50-60% kezdeti felárra számíthatnak, és bizony beletelhet két évbe is, mire egy szintre kerül a DDR4 és a DDR5 memóriamodulok költsége.

Az Intel következő generációs termékeit megvásárolni kívánók számára viszont jó hír, hogy az Alder Lake processzorok továbbra is támogatják a DDR4 memóriát, így a belépő- és középkategóriában is bőven lesznek olyan alaplapok hozzájuk, amelyek ezeket fogadják majd az újabb DDR5-ösök helyett.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!