Gyanúsan viselkedik a Facebook mobilappja

GettyImageRank2 GRADUATION Education Business Finance and Industry Arts Culture and Entertainment CAMBRIDGE, MA - MAY 25: Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg delivers the commencement address at the Alumni Exercises at Harvard's 366th commencement ex
Mark Zuckerberg a Harvardon
Vágólapra másolva!
Megfigyelési célból csünghet folyamatosan a mobilokban lévő gyorsulásmérőn.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül lépett hadi ösvényre az iOS 14.5-ben bevezetett App Tracking Transparency funkció miatt a Facebook, a lehetőség áprilisi elérhetővé válása után az egyesült államokbeli felhasználóinak bő 90 százaléka letiltotta, hogy a vállalat kövesse a tevékenységeit és a földrajzi helyzetét. Ennek az lett a vége, hogy drámaian esett a vállalathoz bezúduló, reklámok célzására használható információk köre.

Mark Zuckerberg a Harvardon Forrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

A Forbes beszámolója alapján most felmerült a gyanú, hogy a Facebook alternatív módon próbálja kikerülni a korlátozást, Talal Haj Bakry és Tommy Mysk biztonsági kutatók szerint az iOS rendszerű mobilalkalmazása folyamatosan olvassa a mobilok gyorsulásmérő szenzorának adatait, még akkor is, ha nincs aktív használatban az appja. Emellett a cég tulajdonában lévő Instagram és WhatsApp alkalmazásai is ugyanezt teszik, az adatgyűjtést csak az utóbbi teszi kikapcsolhatóvá.

A kutatók szerint a helyzet potenciális magyarázata, hogy a Facebook így próbál indirekt módon fényt deríteni az adatszolgáltatást letiltott mobilozók földrajzi helyzetére, megpróbálja a szenzor által felvett vibrációk alapján csoportosítani a felhasználókat. Erre szemléletes példát hozva ha valaki nem engedélyezte a Facebook számára az adatgyűjtést, de azonos buszon utazik egy adatokat átadását megengedett személlyel, akkor a telefonjaik gyorsulásmérői körülbelül egyazon időben ugyanolyan vibrációkat fognak érzékelni.

Egyetlen személy akaratlanul egy komplett embercsoport helyzetét leleplezheti a Facebook számára.

A kutatók érdekességként az iMessage, a Telegram, a Signal, a TikTok, továbbá a WeChat működését is elemezték, ezek egyáltalán nem kérnek adatokat a gyorsulásmérő szenzortól. Sajnos nincs rá mód, hogy a Facebook és az Instagram appok ne legyenek képesek elérni a gyorsulásmérő adatait, az Apple-féle eszközökön folyó gyanús adatgyűjtés csak az alkalmazások teljes eltávolításával szüntethető meg.

A Facebook nem volt hajlandó közvetlenül megerősíteni vagy megcáfolni, hogy használja-e a kutatók által sejtett módon az adatokat, többek közt kamerafunkciók biztosításával példálózott.

A Forbes kiemelte, hogy a mostani furcsaság mellett a Facebook a telefonokkal készített fotókban lévő metaadatokat és az IP-címet is használja az almás felhasználók helyének meghatározására, függetlenül attól, hogy a felhasználók letiltották-e a követésüket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!