Befejezi az arcfelismerés használatát a Facebook

okostelefon smartphone mobilozás internetezés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Csak a felhasználók harmada aktiválta, ráadásul nemrég gigászi büntetést hozott.
Vágólapra másolva!

Egyik első érdemi bejelentéseként a Meta hírül adta a Facebook által használt arcfelismerő rendszer nyugdíjazását. A funkció legenerálta a felhasználók által feltöltött fotók alapján az arcuk biometrikai célokra használható lenyomatát, hogy utána képes legyen mások által feltöltött fotókon automatikusan megjelölni őket.

A kép csak illusztráció Forrás: RODNAE Productions / Pexels

A funkciót eredetileg univerzálisan minden felhasználónál bekapcsolta a vállalat, azonban egyes piacokon jogi okokból kénytelen volt leállítani. Ezután 2019-től kezdve a lehetőséget igénybe venni kívánó facebookozóknak világszerte manuálisan kellett aktiválniuk, már amennyiben elérhető volt az országukban.

Az arcfelismerésen alapuló megjelölés lekapcsolása nem meglepetés, hiszen a Meta szerint csak a facebookozók harmada volt hajlandó jóváhagyni a működését, ráadásul még így is rendszeresen hatósági érdeklődések és kritikák kereszttüzében állt miatta. Idén márciusban egy tárgyalótermen kívüli megegyezés keretében kénytelen volt 650 millió dolláros (bő 201 milliárd forintos) kártérítést fizetni az Egyesült Államok Illinois államában, hiszen 2019 előtt egy helyi törvényt jó eséllyel megsértve kapcsolta be automatikusan, amiből természetesen csoportos pereskedés lett.

A Facebook a közeljövőben nem csak lekapcsolja a rendszert, de az év végéig törli a felhasználókról legenerált biometrikai információkat is, olyan egymilliárd személy érintett. Ettől függetlenül egyes esetekben továbbra is használhat arcfelismerést, például pénzügyi szolgáltatások nyújtásakor, eszközök feloldásakor, vagy a fiókjaikból kizárt felhasználók azonosításakor.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!