Olcsóbb lett, maradhat? - teszten a Honor 50 Lite

honor 50 lite
Vágólapra másolva!
Ha a Honor 50-ről azt mondtuk, hogy kifejezetten nehéz mezőnybe érkezik a középkategóriában, akkor az alsóbb kategóriát megcélzó Honor 50 Lite helyzete olyan, mintha egy focimeccsen az egyik csapat csak a második félidőben lépne pályára. A kínai vetélytársak elképesztő árversenyt alakítottak ki, és már ebben a 110 ezer forint környéki árkategóriában is kifejezetten potens készülékeket találni.
Vágólapra másolva!

Ez a kategória egyébként sokkal érdekesebb is, mint a csúcstelefonok szegmense. Ott pontosan tudjuk mire számíthatunk: csúcs kijelzőre, csúcs processzorra, csúcs kamerákra, mindezt jó drágán, és persze egyik olyan, mint a másik. Itt azonban sokkal érdekesebb látni, hogy milyen területeken húzott kicsit a gyártó, hogy olcsóbban tudja adni a telefont.

Forrás: Origo

A Honor 50 Lite esetében a szokásos dolgokat lépték meg: üveg helyett műanyag hátlapot kapunk (senkit nem érdekel, úgyis mindenki tokba rakja), és az ujjlenyomat-olvasót a képernyő helyett a jobb oldalon elhelyezett bekapcsoló gombban helyezték el. Nekem ezzel az ég világon semmi bajom nincs, jól teszi a dolgát, csak nem annyira látványos.

Kijelző esetében is be kell érnünk OLED helyett hagyományos IPS LCD-vel, és az elmúlt egy-két évben divattá vált 120Hz-es képfrissítés helyett 60Hz-cel. Viszont a meglehetősen méretes, 6,67 hüvelykes képernyő ettől még szuper: megfelelően fényes, jók a színei és a 2376x1080 pixeles felbontásába sem lehet belekötni, a kávái pedig nagyon vékonyak, így szemből nagyon kellemes látványt nyújt a Honor 50 Lite.

Forrás: Origo

Ami érdekes, hogy az a képernyő bal felső sarkánál elhelyezett kameralyuk, ami a szélessége okán azt sugallja, hogy két szelfikamerát kapott a készülék, ahogy erre korábban más gyártóknál már volt példa. De nem ez a helyzet: egy darab 16 megapixeles kamerát kapunk előre, mellette pedig van... valami. Talán egy közelségérzékelő szenzor, de igazából teljesen a mindegy, a lényeg, hogy nem egy második kamera.

Hátulra egy meglehetősen méretes, középen elhelyezett domborulatban összesen négy lencsét kapunk: a fő kamera ezúttal 64 megapixeles, ami mellé jár egy 8 megapixeles ultraszéles látószögű egység, valamint egy 2 megapixeles makró és egy 2 megapixeles mélységszenzor.

A végeredmény vegyes: az ultraszéles lencse már a drágább Honor 50-en sem teljesített túl fényesen, és itt sem teszi, a főkamera viszont egészen korrekt részletességű képeket készít, némileg fakó színekkel, és még rosszabb fényviszonyok között sem teljesít nagyon rosszul, de kiemelkedő dolgokat semmilyen fronton nem szabad várni tőle.

Forrás: Origo

A telefon szíve a Qualcomm Snapdragon 662-es rendszerchip, ami se nem kifejezetten erős, se nem kifejezetten új. Sőt, mondhatnánk, hogy egy jól bejáratott darab. Hétköznapi használatra persze bőségesen elég, még kisebb játékokkal is megbirkózik, de komolyabb, megterhelőbb feladatokra nem ez lesz az ideális telefon. Szerencsére jutott a telefonba 6 gigabájt memória és 128 gigabájt tárhely, amik ezen a szinten teljesen rendben vannak.

A viszonylag régi rendszerchip viszont azt jelenti, hogy az 5G-támogatásról le kell mondanunk, habár mire ez igazán számítani fog, valószínűleg már rég lecseréltük ezt a telefont.

Jó hír viszont, hogy a Honor 50 Lite megkapta a nagytesó 4300 milliamperórás akksiját, és nem hiányzik belőle a 66 wattos gyorstöltés sem. Könnyedebb használat mellett simán kihúzhatja két napot, de mivel a gyorstöltővel pillanatok alatt fel lehet rántani, ez talán nem is annyira számít.

Forrás: Origo

Összességében tehát a Honor 50 Lite kínál egy jó minőségű, bár hagyományos LCD kijelzőt, közepesen korrekt kamerákat, elég tárhelyet és memóriát, valamint a Honor (és Huawei) tulajdonosok számára ismerős, megszokott és jól használható kezelőfelületet, a Google szolgáltatásainak támogatásával. Mindezért pedig a gyártó 109 ezer forintot kér el. amivel a Honor 50 Lite ugyan nem tud akkora ár/érték arány bajnok lenni, mint azt korábban megszoktuk a gyártótól, de nem is egy rossz ajánlat.