Ha önnek fontos az óriási kijelző és a hosszú üzemidő, a Honor új telefonja jó ajánlat lehet

honor magic4 lite
Vágólapra másolva!
A világszinten és hazánkban is újra teljes erővel belendült Honor sorra hozza Magyarországra is a legújabb telefonjait. Hamarosan a kezeink közé kerül a csúcskategóriás Magic4 Pro, előtte azonban még megnéztük, mit tud a Magic4-család alsóbb kategóriába szánt tagja.
Vágólapra másolva!

A Honor Magic4 Lite kapcsán az első felmerülő gondolatom rögtön az volt, hogy ez a telefon bizony hatalmas. Persze, ez ma már nem annyira kirívó, hiszen a legtöbb okostelefon meglehetősen nagy, a kisebbeket már úgy kell keresni a piacon, de a maga 6,81 hüvelykes kijelzőjével ez aztán tényleg kielégíti azt az igényt, ha valakinek kifejezetten nagy képernyőre van szüksége.

Forrás: Origo

Habár manapság már ebben az árkategóriában is elterjedt az OLED-kijelző, a Honor itt még megmaradt a jól bevált LCD-technológiánál. Ez jó hír azoknak, akik esetleg még mindig tartanak a beégéstől, és habár olyan színeket sosem fog tudni produkálni az LCD mint az OLED, összességében nem lehet okunk panaszkodni a jól kiforrott megoldásra.

A fényereje megfelelő, ráadásul tud 120 hertzes képfrissítést, amitől már csak a rendszer használata is sokkal-sokkal gördülékenyebbnek tűnik.

Ráadásul a magas képfrissítés a játékok esetében is nagyon kellemes tud lenni, azonban ennek kihajtásához megfelelően erős hardver is kell. Ebben a kategóriában persze nem várhatunk csúcsprocesszort, de a Qualcomm Snapdragon 695 bőven elég gyors ahhoz, hogy még a legmegterhelőbb játékokat is mindenféle akadozás nélkül futtassa.

Forrás: Origo

Ráadásul ez a chip meglehetősen takarékos is, amit a Honor még megfejelt egy igen-igen méretes, 4800 milliamperórás akksival is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy átlagos használat mellett a másfél-kétnapos üzemidő simán kijön a Magic4 Lite-ból, ha pedig lemerült, akkor a 66 wattos gyorstöltés hamar visszarántja.

Igényes és vékony

Maga a telefon amellett, hogy nagy, viszont meglepően vékony (8mm) és könnyű (189 gram), így a mindennapokban kellemes a használata. Főleg, hogy az összeszerelés minősége a Honortól megszokott módon kiváló, és az egész holmi megjelenése tényleg prémium minőséget áraszt.

Forrás: Origo

Az ujjlenyomat-olvasó az oldalsó bekapcsológombba került, ami számomra valahogy még mindig szimpatikusabb, mint amikor a képernyőbe építik, ezen kívül pedig a hangerőszabályzót találjuk meg fizikai gomb formájában. Sajnos a fülhallgató-kimenet lemaradt, így vezetéknélküli fülesre kell hagyatkoznunk, ez pedig érdemes lesz, mert a Magic4 Lite csak egy mono hangszórót kapott. Ez nem gond, ha néha-néha megnéznénk gyorsan egy videót, de komolyabb hangzást nem lehet várni tőle.

Ilyen remek összeszerelési minőség mellett viszont meglepő, hogy a telefon semmiféle vízállósági minősítéssel nem rendelkezik.

Egy kamera lemaradt

A Magic4 Lite hátlapjára tekintve egyébként feltűnhet a gyártóra mostanában jellemző, kör alakban elrendezett kamerasziget. Ez egyrészt szép megoldás, másrész pedig ad egyfajta egyediséget a készüléknek.

És ugyan a nagy kör alapján komoly felhozatalra számítanánk kamerák tekintetében, itt azonban csalódnunk kell. Adott a 48 megapixeles főkamera, ami mellé viszont csak egy 2 megapixeles makró, és egy 2 megapixeles mélységszenzor jutott.

A probléma tehát, hogy kimaradt az ultraszéles-látszógű lencse, ami pedig azért viszonylag gyakran jönne jól.

Érdemben beszélni tehát csak a 48 megapixeles főkameráról lehet, ami pixelösszevonás után 12 megapixeles fotókat állít elő, mesterséges intelligenciás feldolgozás támogatásával. Az eredmény pedig vegyes.

Forrás: Origo

Érdekes módon sötétben sokkal jobb képeket készít, mint várni lehetne, nappal viszont hajlamos gyengélkedni és furcsa végeredményeket kihozni. Nem vészes a helyzet, de ennél ennek a rendszernek érzésre többet kéne tudnia, így azt feltételezem, hogy a kameraszoftver nem áll a helyzet magaslatán. Már csak azért is gondolom is, mert hosszabb ideje használok egy Honor 50-es készüléket, ami rendszeresen kapott frissítéseket a kamerához, és ezeket követően valóban javult is a végeredmény, így szeretném feltételezeni, hogy a Magic4 Lite esetében is hasonló lesz a helyzet.

Verdikt és árazás

A Magic4 Lite alapvetően tehát egy korrekt alsó-középkategóriás telefon, jó teljesítménnyel, óriási és LCD-hez képest szép kijelzővel, magas képfrissítéssel. Akinek ez a legfontosabb, és emellé fontos a hosszú üzemidő és a gyorstöltés, az nem jár rosszul ezzel a telefonnal, ráadásul adott az 5G támogatása is.

Akinek viszont a fényképezés jelenti inkább a prioritást, érdemesebb lehet másfele nézelődnie.

Ezen kívül szintén problémát jelent, hogy a fentiek fényében kicsit vékonyabban foghatott volna a ceruza az árazásnál. A Magic4 Lite hivatalos ára a 6 gigabájt memóriával és 128 gigabájt tárhellyel 129 ezer forint, és nagyjából különböző kereskedőknél 120-130 ezer forint között lehet megkapni. Ennél körülbelül 15-20 forinttal legalább olcsóbbnak kellene lennie, így érdemes lehet figyelni az esetleges akciókat.