Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Illegális kémkedéssel vádolják a pizzaláncot

pizza
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Képes lépésről lépésre visszajátszani, hogy mit tettek a webshopjában a látogatók.
Vágólapra másolva!

Minden webshop esetében első számú prioritás a használhatósági problémák javítása, hiszen a szükségtelenül meghiúsult vásárlások veszteségnek számítanak, azonban egy felháborodott vevő véleménye szerint az USA-ban közismert Papa John's pizzalánc átesett a ló túlsó oldalára.

A felperes szerint a pizzalánc állami és államközi törvényeket is sért a megfigyelésével Forrás: Tima Miroshnichenko / Pexels

A kaliforniai David Kauffman azt állítja, hogy a vállalat totális megfigyelés alatt tartja a webshopjában vásárlókat, a rendkívül intenzív adatgyűjtésének köszönhetően lépésről lépésre vissza tudja játszani, hogy azok mit tettek a webhelyén. Vádja szerint a cég nem csak Kalifornia állam magánszféra védelmével kapcsolatos törvényét sérti, de az államközi lehallgatási törvénynek sem felel meg, így csoportos pert kíván indítani a pizzalánc ellen.

A felperes szerint a Papa John's egy munkamenet-visszajátszó szoftvert épített be a webshopjába, a hivatalos magyarázat szerint ezzel kívánja azonosítani annak funkcionális hibáit. Viszont a férfi szerint a begyűjtött információk részletessége messze meghaladja a szükséges szintet, a bíróságra beadott papírmunkában „spyware"-nek titulálta az adatgyűjtő modult.

Egyelőre nem világos, hogy mit szól majd a bíró a beadványhoz, hiszen a leírás alapján a Papa John's által használt megfigyelőmodul ugyan agresszívnek tűnik, azonban személyes adatokat elméletileg nem gyűjt, továbbá nem próbálja összekapcsolni konkrét személyekkel a rögzített aktivitásokat. Helyette a cég azt próbálja kitalálni az adatokból, hogy miként tudná hatékonyabbá tenni a webshopban való értékesítést, képes-e csökkenteni a meghiúsult rendelések számát.

Hírünk írásáig a Papa John's nem kommentálta a jogi eljárást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről