Ez a porszívó fel is tud mosni, kérdés, hogy van-e értelme

Philips AquaTrio 9000, porszívó, takarítógép, felmosó, teszt
Ez a felmosó.
Vágólapra másolva!
A Philips legújabb porszívócsodája új értelmet ad a minden-az-egyben kifejezésnek, mert nem csak hogy egy sokfunkciós porszívót foglal magába a doboza egy elektromos felmosógépet is találunk benne. Lássuk, mit is tud ez a csodamasina.
Vágólapra másolva!

Kicsomagolás, összeállítás

A kicsomagolás nem véletlenül kapott egy saját menüpontot ugyanis az eleve hatalmas dobozban rengeteg alkatrészt találunk egyébként elképesztő fantáziával összecsomagolva. A kicsomagolás ezért egy elég komoly munka, bár a leírás sokat segít a rendszer összeállításánál. A rendszer ugyanis egy saját állványon álló kissé kusza szerelvénynek látszik összeállítva. Kicsit olyan, mint egy olajfinomító, vagy egy vegyipari gyár műanyagmakettje.

Amikor pihen, így néz ki. Forrás: Origo

Ezért ez inkább a háztartási helyiségnek való, nem igazán mutat jól egy szoba sarkában és a szekrény alatt, vagy az ágyneműtartóban sem igazán fér el, mint egy Raketa porszívó.

És ez csak a doboz felső szintje! Forrás: Origo

A rendszer összeszerelésekor egyből szembesültünk az első hátránnyal is. Minden egy mozdulattal ügyesen megáll az állványon, vagy egy kis műanyagtok segítségével a falra is akasztható, de sajnos a porszívó akkumulátorát nem lehet közvetlenül a bázisállomáson keresztül tölteni. Itt mindig be kell dugni egy kábelt a motor rész tetejébe, amely mármint a vezetés és a csatlakozó egyébként a padlón fekszik, amikor nem használják.

Sajnos a Philips nem szerelt érintkezőket az állomás tartófüleibe, így az nem tölti a rendszert amikor azt feltesszük az állványára.

Ami viszont egy jó pont volt, az a portartályban lévő szűrő. Ilyen jó minőségű szűrőt, mint ez akkumulátoros porszívóban még sosem láttunk. A finom porszűrő nagyon vastag és bolyhos. Látszik rajta, hogy nagyon jól szűri a port és a finom részecskéket.

Működtetés

A Philips AquaTrio 9000 egy szép kis LCD kijelzőt is kapott, ami körül találhatóak a kezelőgombok. Egy gombnyomással növelhetjük a szívóteljesítményt vagy az áramlási sebességet, ha szükséges. Ha az állomáson van, az öntisztító funkciót is itt lehet aktiválni. A kijelzőn megjelenik az akkumulátor töltöttségi szintje és az üzemmód.

Ez a felmosó. Forrás: Origo

A bekapcsolás tehát nem „ravaszos” módszerrel történik, hanem a már említett nyomógombbal a kijelző mellett.

Ez pedig a poszívófej. Forrás: Origo

A szívókefe a jól megszokott motoros hengerekkel van felszerelve, melyek ellentétes irányban forognak, és így jobban felszedik a port vagy a háziállatok szőrét. A fej elején pedig LED-ek is vannak, amelyekkel felismerhető a szennyeződés a padlón vagy a bútorok alatt. Ez az egyébként nem mai találmány elképesztően hasznos, hiszen a padlón súrlófényt vetít végig és így nagyon szépen látszik a legapróbb porszemcse is.

A LED-ek sokat segítenek a porszívózásban. Forrás: Origo

A főkefe mellett jár még a porszívóhoz, résszívóka például a keskenyebb helyek tisztán tartásához, vagy mini motoros kefe kanapékhoz. A csere pedig nagyon egyszerű.

A porszívózás mellett pedig a készülék felmosásra is képes. Na nem arra a kis felmosófejes maszatolásra kell itt gondolni, mint az általunk eddig látott porszívóknál.

Itt egy külön felmosótestet kapunk a csomagban, amire egyszerűen csak a porszívó tetejéről a központi motort kell átrakni és már egy teljes funkciós felmosónk van. Külön tartállyal a mosószeres és külön tartállyal a használ felmosóvíznek. A rendszer nagy előnye, hogy a felmosóvizet fel is szippantja a felületről, így kevesebb nedvességet hagy a padlón, mint egy hagyományos felmosó. Ezért a kényesebb és kevésbé vízbarát felületek, mint a parketták, laminált padlók is felmoshatóak vele. Persze nem naponta, de ha valami ragacsosabb dolog ömlik ki rájuk, akkor nem kell annyira óvatosan bánni a felmosással, mint ha sima felmosórongyot használnánk.

Öntisztító

Az egy gombnyomással aktiválható az öntisztító funkció csak akkor aktív, ha a motor a felmosó fejen van és az az állomáson van. Ez a folyamat körülbelül 4 percet vesz igénybe. Ez egy kicsit zajos funkció, de nagyon hasznos. ha a fejek nagyon koszosak, akkor érdemes mégegyszer megismételni a dolgot, ezután pedig a szívófej alatt lévő tálcát is érdemes kitakarítani.

Összegzés

Látszik tehát, hogy a Philips itt komolyan gondolja a felmosást, így egy teljes értékű takarítógépet kapunk a pénzünkért. Persze vannak a rendszernek apró hiányosságai: például nem tud egészen a fal sarkáig tisztítani, mert a fej szélesebb, mint a takarítófelület.

Ez a központi motor, ezt kell cserélgetni a porszívó és felmosógép közt. Forrás: Origo

A töltőkábel nem a tárolóállomáshoz van csatlakoztatva, hanem közvetlenül a porszívóhoz így nem elég a helyére tenni a porszívót a töltés megkezdéséhez. És nem jelzi, ha elfogy a friss víz a takarító részben. Nyilván ez utóbbi nem akkora hiba, hiszen a víztartály átlátszó, de ha úgy vesszük, semelyik felsorolt hiba nem életveszélyes. Akkor kezdenek komoly hibának tűnni, ha megtudjuk, hogy ez a takarítógép bizony közel 400 000 forintos árcédulát kapott. Ez pedig még a prémium porszívók és takarítógépek közt sem a középosztály, hanem igencsak a legdrágább modellek közt mozog.

Így viszont az már egy nagy kérdés, hogy kinek éri ez meg, hiszen ennyi pénzért ipari takarítógépeket tudunk venni.

A Philips AquaTrio 9000 pedig messze nem ipari takarítógép, hanem otthoni készülék, annak viszont tényleg az egyik legjobb, amivel eddig találkoztunk. Aki tehát tud ennyi pénzt szánni egy takarítógépre, annak bátran ajánljuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!