A játékosok álma ez a gamer monitor

philips, evnia, gamer, monitor
Maga a monitor is nagyon szép.
Vágólapra másolva!
A Philips Evnia egy új technológiára épül, ez az első QD-OLED gamer monitor a világon.
Vágólapra másolva!

A Philips egyike a monitoros üzletág legerősebb márkáinak. A cég érezhetően törekszik arra, hogy megtartsa erős pozícióit, és ennek érdekében nem sajnálják a pénzt az új technológiákra sem. Ennek tökéletes példája a Philips Evnia 34M2C8600, amely a közelmúltban vált elérhetővé világszerte.

Igazi gamer monitor

Nem túlzás azt állítani, hogy már első pillantásra látszik, hogy ez nem egy hétköznapi darab. Hatalmas, 34 inches, markánsan ívelt, szokatlanul széles, 21:9 képarányú kijelzőt kapott, ami már önmagában vonzza a tekintetet. A készülékház, a nyak és a talp is fehéres-ezüstös színben pompázik, ami szintén kiemeli a terméktengerből.

A Philips Evnia 34M2C8600, szokatlan, figyelemfelkeltő külsővel bír. Forrás: Origo

De ez még mindig semmi ahhoz képest, hogy a hátlapjára színes LED-ek tömegét pakolták, amelyek egy látványos fénygömböt varázsolnak a kijelző köré. Ezek ráadásul az árnyalatukat az éppen megjelenő képi tartalom függvényében módosítják, ebből fakadóan az említett fényglória is állandóan, dinamikusan változik. Ez a Philips Ambilight technológiája, amit ez a gamer monitor is megkapott. Ez elképesztően látványos, főleg sötétben, és tényleg egyértelműen hozzáadott értéket jelent, nem csupán egy felesleges dizájnelem.

Filmnézésre is jó lehet. Forrás: Origo

A képernyő természetesen fel-le tologatható a nyakon, dönthető, forgatható, valamint akár fel is akasztható. Bár a véleményünk szerint a falon nem mutat valami jól, a hajlított készülékház miatt.

Milyen a kép?

A modellnek nem csak a külseje szokatlan. Kvantumpontos OLED kijlezőt kapott, ami egy abszolút friss technológia és így ez a világ egyik első QD-OLED monitora. Ezen eljárásnak köszönhetően a fekete tökéletesen mély, a vonalak pengeélesek, a tónusok mindenféle zajosodástól, halványszürke fátyolosságtól mentesek.

Nem csak gamer monitor, munkára is jól használható. Szemvédő mód is található rajta. Forrás: Origo

A kvantumpontos OLED megoldás nagy előnye, hogy a megszokottnál lényegesen nagyobb a fényereje, és ebből fakadóan az úgynevezett nagy dinamikatartományú filmek, videók, képek és játékok visszaadása a megszokottnál lényegesen látványosabb, mert hát természetesen a mai trendeknek megfelelően a HDR anyagok kelezése is biztosított.

A felbontása 3440 x 1440 képpont, ami még gamer monitor létére is nagynak számít, pláne ilyen képátló mellett.

A pixelesedés közelről sem látható, és a legfinomabb átmenetek hiteles megjelenítése is problémamentes.

Maga a monitor is nagyon szép. Forrás: Origo

A terméket úgy tervezték, hogy képes legyen kielégíteni a játékosok részéről felmerülő igényeket. Ennek egyik része, hogy a maximális képfrissítési frekvencia lényegesen nagyobb az átlagosnál, 175 Hz. Azaz ennyi képkocka jelenhet meg másodpercenként, ami rettenetesen gyors, folyamatos mozgást biztosít. Emellett a zavaró képtörést és akadást kiküszöbölő AMD FreeSync technológia használata is megoldott. A hagyományos, ívelt LCD kijelzőknél óriási problémát okoz a rossz betekintési szög, azaz, hogy ha valaki már kicsit oldalról nézi a képernyőt, akkor azt tapasztalja, hogy fakulnak, torzulnak az árnyalatok. Itt viszont az alkalmazott OLED technológiából fakadóan ettől nem kell tartani. Tehát ennek az eljárásnak abszolút van értelme és helye egy monitorban, hiszen egyértelműen jó hatással van a látványvilágra.

Extrák és ár

A monitor mellé sajnos távirányítót nem csomagoltak, pedig lett volna értelme. Viszont a beépített hangszórókat nem spórolták ki, annak ellenére, hogy ezek megléte egyáltalán nem természetes ebben a termékcsoportban.

A hátulja letisztult. Azok a kis nyílások a LED-ek. Forrás: Origo

Azt nem mondanánk, hogy különösebben jól szól a termék, egy közepes hagyományos hangfalnak vagy soundbarnak sem lehet vetélytársa. De már annak is örülni kell, hogy egyáltalán gondoltak az integrált hangrendszerre. Az extrák között meg kell még emelni a szemvédelmet, aminek bekapcsolásával csökkenthető a kék színkomponens aránya, ami fárasztja az agyat és álmatlanságot okoz. Sajnos még mindig nem általános a prémium monitorok piacán sem, ezért még jobban értékeltük itt az USB-C csatlakoztatás lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy az erre alkalmas laptopokkal elég egy USB-C kábellel összekapcsolni a monitort és az nem csak a képet viszi át, de képes egyszerre tölteni is a laptopot, így külön töltő kábelekkel nem kell bajlódnunk.

Szintén hasznos lehet a bekapcsolható célkereszt (de csak a játék során), amely állandóan ott marad a képernyő közepén.

Mindent összevetve nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a Philips Evnia 34M2C8600 jelenleg a világ egyik legjobb monitora. Viszont ez sajnos az árán is erősen meglátszik, hiszen durván fél millió forintot kérnek el érte. Ezzel pedig ebben a termékcsoportban egyértelműen a legdrágább darabok közé tartozik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!