Videóra, játékra és munkára is jó lehet ez a monitor

BenQ Mobiuz EX3210U
Szórakozásra tervezték.
Vágólapra másolva!
Filmezésre, videózásra, netezésre, játékra és akár még munkára is beválhat a BenQ Mobiuz.
Vágólapra másolva!

Hogy a monitorok hasznosak, az nem is lehet kérdés, hiszen a nagyobb képernyőjük révén még azoknál is beválhatnak, akik laptopot használnak. Akadnak köztük kifejezetten irodai, grafikai vagy mérnöki munkára, illetve professzionális e-sportolóknak szánt modellek egyaránt, sőt olyanok is, amelyeket kifejezetten szórakoztatásra terveztek.

Dizájn és megszólalás

Ezek egyik mintapéldánya a BenQ Mobiuz EX3210U, amelyen első pillantásra látszik, hogy nem egy szokványos darab. E termékcsaládban meglehetősen szokatlan módon ugyanis képernyő alatt elhelyeztek egy látványos hangrendszert, amely direkt a nézők felé fordított hangsugárzókat tartalmaz. A talp és a hátlap is dizájnos, ráadásul ez utóbbira még színes LED csíkokat is pakoltak, amelyek igen látványossá teszik a megjelenést. A készülékről így süt, hogy ez bizony egy, az átlagosnál nagyobb tudású, drágább darab, és így akár egy főnöki íróasztalon is el tudjuk képzelni. A képernyő a nyakon fel-le tologatható, dönthető és forgatható is, azaz a termék meglehetősen pontosan pozícionálható.

Szórakozásra tervezték. Forrás: Origo

A már említett integrált hangrendszer a megszokottnál lényegesen jobb megszólalást produkál, köszönhetően annak is, hogy tartalmaz egy különálló mélyhangszórót is. A tisztán hallható basszusok remek alapokat teremtenek az organikus hangzásnak, az arányok rendben vannak, és a tisztasággal sincsen probléma. A sztereó hangtér megteremtése is jól sikerült, és a hangerő is megfelelő. A hangminőség tehát kimagasló, és emiatt azt is megmerjük kockáztatni, hogy e téren egyike a valaha nálunk járt legjobb monitoroknak, ami azért elég nagy szó.

De milyen a kép?

Ilyen nagy szavakat a kép minőségével kapcsolatban nem használhatunk, ugyanis e tekintetben azért elmarad a mai legelső vonaltól. Ennek oka, hogy nem OLED, hanem hagyományosabb LED háttérvilágítású, IPS LCD típusú kijelzőt kapott. Ebből fakadóan a kontrasztja nem olyan jó, a színek pedig nem annyira átütőek, ezt kár is lenne tagadni. Megfelelő beállítások mellett a tónusok egyébként természetesek, bár a színpontosság nem extrémen kiemelkedő, így grafikai munkára van a BenQ Mobiuz EX3210U-nál jobb választás is.

Több bemenete is van, így több forrást is tud fogadni. Forrás: Origo

Mindenesetre filmezésre, videózásra és játékra is jó megoldás lehet, már csak azért is mert a színgazdagsága átlagon felüli. A meglehetősen nagy, 82 centiméter képátlójú kijelző felbontása kiváló, hiszen egy 4K-s (3840 × 2160) eszközről van szó, így a legfinomabb részletek hiteles visszaadása is megoldott . A bemeneti késleltetése (9,9 ms) és a válaszidő (2 ms) remek, támogatja az AMD FreeSync technológia használatát is, aminek köszönhetően képes kiküszöbölni az akadozást és a zavaró képtörés jelenséget.

Viszont a maximális képfrissítési rátája nem túl nagy, "csak" 144 Hz. Ez sokkal jobb, mint amit az átlagos monitorok produkálnak, de messze elmarad attól, amit a jelenlegi csúcs gamer monitoroktól kaphatunk.

Emiatt aztán azt mondhatjuk, hogy profi e-sportra nem ez a legjobb választás, de az "átlagembernek", átlag igényekkel bőven megteszi. A nagy dinamikatartományú anyagok kezelését biztosító termék, a 655 nites maximális fényerejének köszönhetően a HDR hatás érzékelhető.

Kezelés és bizonyítvány

A tévékkel ellentétben a monitorok esetében igen ritkának számít, ha a termék dobozába pakolnak távirányítót. Azonban a BenQ Mobiuz EX3210U ezen darabok közé tartozik, ami nagyon megkönnyíti a kezelését. Így akár a kanapéból vagy akár az ágyból is tudjuk vezérelni, nincs arra szükség, hogy a készülékházon található gombokat nyomkodjuk.

A hangminőség remek. Forrás: Origo

Mindent összevetve azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez a készülék arra tökéletesen alkalmas, amire eltervezték. A kép minősége rendben van, a képernyője nagy, a felbontás kimagasló, és a színek is szépek. A beépített nagy teljesítményű hangrendszer átlagon felüli megszólalást produkál, a dizájnja pedig elképesztően jó. Tehát egy tényleg nagy tudású, remek eszközről van szó, amely a maga termékkategóriájában egyértelműen az első vonalba tartozik. De azt sem tagadhatjuk le, hogy ez az árán is meglátszik, hiszen 300 000 forintot kérnek el érte, ez pedig azért nem kevés pénz…

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!