Kártevős hirdetések jelentek meg a Bing Chatben

laptop notebook utazás munka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Oda kell figyelniük a netezőknek, nem tartott sokáig a bűnözőknek a rendszer kijátszása.
Vágólapra másolva!

Megtörtént az elkerülhetetlen, bizonyítottan kártevőket terjesztő hirdetéseket kezdett megjeleníteni a Bing keresőmotor chatbotja. A Microsoft még februárban tette elérhetővé a ChatGPT-4 modellt használó Bing Chatet, de reklámokat csak márciusban kezdett megjeleníteni benne.

A normál keresőmotorokhoz hasonlóan a Bing Chatbot is megjeleníthet kártevőkre mutató hirdetéseket Forrás: Malwarebytes

A helyzetre a Malwarebytes biztonsági cég hívta fel a figyelmet, a népszerű Advanced IP Scanner alkalmazás letöltési linkjére rákeresve olyan hivatkozást dobott be hirdetésként a Bing Chat, amelyen keresztül egy kártevő letöltésére kitalált parancsfájl volt beszerezhető. A kutatók vizsgálódásának idején a szkript ténylegesen nem töltött le kártevőt, így nem tudni, hogy mit próbált volna terjeszteni a trükkel a támadó. Annyi biztos, hogy a rosszindulatú reklámokat egy legitim ausztrál vállalkozás feltört hirdetési fiókján keresztül adta fel.

A kártevőkre mutató hirdetések egyáltalán nem szokatlanok a klasszikus keresőmotorokban sem, időnként átcsúsznak az automatizált védelmi rendszereken. A chatbotokban való elérhetővé tételük egy fokkal potenciálisan problémásabb lehet, javarészt mivel váratlanul érheti a felhasználókat, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!