Ennyire egyszerű egy offline térkép letöltése a telefonunkra

offline, térkép, letoltés, mobil
Ennél már jóval egyszerűbb a dolgunk, ha használjuk a mobilunkat.
Vágólapra másolva!
Vidéken vagy külföldön ne bajlódjunk a mobiladattal, a legegyszerűbb egy offline térkép letöltése a telefonunkra. Az Apple Maps az iOS 17 -ben már rendelkezni fog letöltési funkcióval. Nos a Google Maps pedig már évek óta tudja ezt.
Vágólapra másolva!

Még napjainkban sem mindig garantálható, hogy mindenhol erős mobilhálózati kapcsolat áll rendelkezésre, főleg, ha vidékre, külföldre utazunk. Ez problémát okozhat, amikor a választott térképalkalmazás segítségével próbálunk eljutni célunkhoz, mindegy, hogy autóval, gyalóg vagy tömegközlekedéssel tesszük ezt. A megoldás az, ha előre letöltjük és gyorsítótárba helyezzük a térkép azon részeit, amelyekre szükségünk lesz.

Így egyébként az adatkeretünkkel is komolyan takarékoskodhatunk, ami mondjuk külföldön, roaming közben súlyos összegek megspórolását is jelentheti.

Az iOS 17 megjelenésével - amely jelenleg nyilvános bétaverzióban van - az Apple Maps végre felzárkózott a Google Mapshez, lehetővé téve, hogy egy bizonyos régiót helyben tároljunk a telefonunkon. Így, ha elveszítenénk a jelet, vagy a roaming során kikapcsolnánk az adatforgalmat, akkor is képesek leszünk megtalálni az utat a célunkig.

A világ bámely pontjáról menthetünk offline térképet a mobilunkra Forrás: Origo

Hogyan lehet letölteni telefonunkra a térképet?

A dolog tényleg csak egy pár kattintás, bár arra ilyenkor érdemes figyleni, hogy Wi-Fi közelében legyünk, vagy ha korlátlan az itthoni adatkeretünk, akkor még itthon végezzük el ezt a műveletet. Ennyire egyszerű a dolog a Google térképén:

  • Nyissuk meg a Google Térképek alkalmazást a telefonján, majd keressük meg azt a területet, amit szeretnénk letölteni.
  • Amikor megtaláltuk a kívánt területet, töröljük a keresési eredményeket, de hagyjuk meg a térképet a képernyőn.
  • Koppintsunk a jobb felső sarokban található profil ikonra, majd válasszuk ki az "Offline térképek" lehetőséget.
  • Válasszuk ki a "Saját térkép kiválasztása" lehetőséget, majd rajzoljunk egy területet a képernyőn, amit letölteni szeretnénk.
  • Miután kiválasztottuk a területet, koppintsunk a "Letöltés" gombra. A térkép most gyorsítótárazva lesz a telefonon, így offline is használható lesz.
  • Az offline térképeket a beállításokban testre szabhatjuk. Például beállíthatjuk, hogy automatikusan frissüljenek, így, ha bármi változás történik a régióban, akkor azok felvezetésre kerülnek a térképünkre, ha a telefonunk a netre csatlakozik.

Az Apple Mapsben az iOS 17 rendszerben offline használatra is letölthetünk majd térképeket (ezek a térképek az Apple Watch-on is működnek majd offline). Ezzel kapcsolatban egyelőre még csak a rendszer béta verziójára hagyatkozhatunk, így most inkább nem közlünk ehhez útmutatót, de ahogy az iOS 17 kijön, valószínűleg az Apple is kommunikálni fogja ezt a változást. Addig is, iPhone-on, vagy iPad-en az Offline Google térképek ugyanúgy használhatóak, mint Android telefonon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!