Érdemi újításokkal futott be a Firefox 121

mozilla firefox
Vágólapra másolva!
Windowson már AV1 kodekes videókat is képes hardveres gyorsítással lejátszani.
Vágólapra másolva!

Befutott az idei utolsó főverzió a Mozilla böngészőjéből. A Firefox 121 a megszokottól eltérően pár érdemi újdonságot is hozott, a legérdekesebb fejlesztésnek talán az mondható, hogy Windows 10 és Windows 11 rendszereken képessé vált hardveres gyorsítással lejátszani az AV1 kodekes videókat.

A mostani főverziót követően legfeljebb sürgős frissítés futhat be még idén a Firefoxhoz Forrás: Julia Buchner / Flickr

Ehhez a Microsoft Áruházból elérhető ingyenes bővítményre van szükség, amelynek a telepítésére felhívja a figyelmet a böngésző, amennyiben nem lenne jelen a számítógépen. Emellett a lejátszás hardveres gyorsításához modern videókártyára is szükség van, a trükkre az Intel Arc, az NVIDIA GeForce RTX 30, továbbá a Radeon RX 6000 szériás vagy újabb termékek képesek. Sajnos a Radeon RX 6400 és a Radeon 6500 XT modellek kivételt képeznek, annak idején költségcsökkentési okból kivették a grafikus processzorukból az AV1 dekódolás gyorsításához szükséges hardvert.

A Firefox 121 további érdekesebb újításai, hogy macOS-en támogatottá vált a hangutasítások használata, Linuxon pedig ha mód van rá, akkor Xwayland helyett már alapértelmezetten a Wayland kompozitort használja a böngésző. Az utóbbi olyan extra funkciókat tesz le az asztalra, mint az érintőkijelzős gesztusok támogatása, vagy a monitoronként eltérő DPI kezelése. Végül a PDF-szerkesztés során egy új gomb is segíti a képek és a szövegek törlését.

A Firefox legújabb főverziója Windowson és macOS-en magától települ a felhasználóknál, míg a linuxosok jellemzően a rendszerfrissítő segédprogramon keresztül kapják meg. A telepítőkészlete letölthető a hivatalos webhelyéről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!