A Microsoft megpróbálta eladni a Binget az Apple-nek

laptop notebook macbook számítógép internetezés böngészés kávézó munka
Fotó: Christin Hume / Unsplash
Vágólapra másolva!
Sosem találta elég jónak a Google-lel rivális keresőmotort a vállalat.
Vágólapra másolva!

Új bírósági iratok kerültek nyilvánosságra az USA Igazságügyi Minisztériuma által a Google ellen indított perből, ebben a hatóság versenyellenes praktikákkal vádolja a céget az internetes keresőmotorok piacán. A friss dokumentumok nem vetnek jó fényt a rivális Bing keresőt fejlesztő Microsoftra, a Google szerint az Apple csak azért használja az eszközein a Google keresőt, mert soha nem találta elég jónak a rivális megoldást.

A Google tudomása szerint 2009 óta a Microsoft már legalább hét alkalommal kereste meg az Apple-t, hogy cserélje le az eszközein az alapértelmezett keresőmotort a Bingre. Az ajánlatot minden esetben komolyan vette az Apple, azonban konzisztensen úgy találta, hogy a Google sokkal jobb keresési találatokat ad a Safarit használók számára, így maradt a piacvezető keresőmotor használatánál az iPhone, iPad és Mac termékeken.

Ez nem túlságosan meglepő, de az már kisebb szenzáció, hogy az iratok szerint 2018-ban a Microsoft kétféle a szokásostól merőben eltérő ajánlatot is tett az Apple számára: egy az egyben megvehetné tőle a Binget, vagy egy közösen birtokolt cégen keresztül együtt fejleszthetnék azt.

Az ajánlatokat még a korai egyeztetési fázisban visszautasította az Apple, így sem kellett neki a Bing.

Az irat idézi Eddy Cue, az Apple szolgáltatásokkal foglalkozó vezetőjének a kommentárját is. Az üzletember szerint a Microsoft soha nem fektetett be eleget a Bing keresési minőségébe, a Google-éhez képest nagyságrendileg alacsonyabb volt az erre a célra fordított büdzséje, így nem is voltak soha olyan jók a találatai. Ezen túl a keresőmotorhoz tartozó hirdetési rendszer, továbbá a szolgáltatás monetizációjának a módja is sokkal jobb a Google esetében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!