Kérdezzen a videojátékokról és nyerjen játékprogramot!

Vágólapra másolva!
Erőszakos tömeggyilkosok lesznek-e a gyerekek a Counter Strike-tól és más lövöldözős játékoktól, vagy ugyanolyan ártatlan a szórakozás e formája, mintha az utcán kidobóznának? Árt vagy segít a játékprogram az ifjoncoknak? Kérdezzen meg bármit ezzel kapcsolatban Fekete Zsombor videojáték-szakértőtől!
Vágólapra másolva!

A videojátékok gyermekekre gyakorolt hatása, az általuk állítólag kiváltott erőszakos viselkedés a játékipar hajnala óta nyugtalanítja a szülőket. Már az 1976-os Death Race című gyalogosgázolós játék ellen is tiltakoztak, pedig annak grafikája még stilizáltnak sem igen mondható, nagyjából pálcikákból és téglatestekből áll. A külföldi iskolai lövöldözések kapcsán is fontos szerepet kap a híradásokban, hogy a tettesek mivel játszottak. Az aggodalmakat sem eloszlatni, sem megerősíteni nem segítettek eddig a különböző vizsgálatok, rendre egymásnak ellentmondó eredményeket publikálnak a kutatók.

Az igazság középütt van

Az igazság valahol középúton lehet, mostanra ugyanis már felnőttkorú az a generáció, amelyik teljesen természetesen kapcsolta be a számítógépet vagy a konzolt, ha szórakozni vágyott. Az Egyesült Államokban élő átlagos játékvásárló bőven betöltötte harmincadik életévét, valószínűleg a magyar gamerek jelentős részének is jócskán vissza kell néznie, ha a tinédzseréveit szeretné felidézni - tehát nem lehet arról beszélni, hogy a videojátékok kizárólag gyerekek szórakozását szolgálnák.

A játékok és konzolok pedig egyre terjednek, hamarosan debütál például a Zeebo, egy fejlődő országokba szánt 3G-s kapcsolattal felszerelt játékgép, amely körülbelül egy Playstation 2 teljesítményét vinné el a brazil szegényekhez. Hatalmas lehetőségeket tartogatnak a jövő fejlesztői számára a jövő csúcskonzoljai, de egy egyszerű PC-re is készen letölthető eszközök tucatjai várnak a játékfejlesztéssel komolyan foglalkozni kívánó fiatalra, csak azt kell tudni, jó-e ez nekik.

Forrás: [origo]
Fekete Zsombor videojáték-szakértő válaszol olvasóink kérdéseire

A játékokról tehát beszélni kell, mi pedig szeretnénk lehetőséget biztosítani a sokat számítógépező gyermekük miatt aggódó szülőknek vagy épp a jó kifogásokat kereső fiatal játékosoknak. Felkértük Fekete Zsombor videojáték-szakértőt, az Egyszervolt.hu gyerekportál játékfejlesztőjét, akinek Amit szülőként föltétlenül tudnod kell a videojátékokról címmel hamarosan könyve jelenik meg a témában, hogy válaszoljon olvasóink kérdéseire.

Kérdezzen, és nyerjen játékprogramot!

Olvasóink bármilyen, videojátékokkal kapcsolatos kérdését szeretettel várjuk a [email protected] e-mail címen. Közülük a legérdekesebbeket továbbítjuk majd a szakértőnek. Beküldőik között három PC-s játékprogramot is kisorsolunk majd, amelyet a CD Projekt ajánlott fel. A nyereményjátékban való részvételhez a kérdéseket 2009. március 30-án éjfélig kell elküldeni, a nyerteseket pedig április 2-án, csütörtökön hirdetjük ki a szakértő válaszait is tartalmazó cikkünkben.

Forrás: [origo]

Az egyik megnyerhető játék a magyar feliratos Moto GP 08 motorverseny-szimulátor, amelyben akár Talmácsi Gábor járgányának nyergébe is pattanhat a játékos - a sportoló dedikálta is a megnyerhető szoftvert. A második nyeremény az ismert videojáték-hősnő, Lara Croft legújabb kalandjait feldolgozó - ugyancsak magyar feliratos - Tomb Raider Underworld, míg a harmadik megnyerhető program a Volt című új Disney animációs film játékváltozata. Nyereményjátékunkban az Origo Zrt. és a CD Projekt munkatársai és hozzátartozóik nem vehetnek részt.