Az FBI-on is kifogott egy brazil bankár titkosítása

Vágólapra másolva!
Tizennyolc hónapja állja a brazil rendőrség és az FBI támadásait egy brazil bankár fájljainak titkosítása.  A pénzmosással vádolt férfit egy jó jelszó és az ingyen letölthető TrueCrypt adatrejtő program védte meg.
Vágólapra másolva!

Egy 2008 júliusi razzia során foglalta le a rendőrség Daniel Dantas merevlemezeit. A pénzmosással vádolt bankár adatait azonban az ingyenesen letölthető TrueCrypt nevű titkosítóprogram védte, ami nem várt kihívások elé állította a rendőröket.

A brazil Nemzeti Kriminológiai Intézet (NCI) öt hónapig próbálkozott Dantas jelszavának kitalálásával, de nem jutottak eredményre. Az ügyben végül az FBI segítségét kérték, ám az amerikai szakemberek sem jártak sikerrel az adatok visszafejtésével. Az El Globo híradása szerint az FBI kitartása egy évig tartott, de 12 hónap sikertelenség után ők is feladták a próbálkozást. A bankár nem kapja vissza a merevlemezeket, az NCI abban bízik, hogy később, új technológiákkal fel lehet majd törni a Dantas adatait védő kódot.

Az Egyesült Királyságban börtönbe lehetne csukni a bankárt, ha továbbra is megtagadja a jelszavainak a kiadását, ám Brazíliában nincs ilyen törvény - tette hozzá a Register. A rendőröknek hazánkban sem lenne nagyobb szerencséje, Magyarországon sem lehet arra kényszeríteni a vádlottakat, hogy maguk ellen tanúskodjanak, azaz hogy kiadják jelszavaikat.