Kérdezni is lehet a Wikipédiától

Vágólapra másolva!
A Wikipédián tárolt tudásban keresne egy új Szilícium-völgyi cég. A nyelvészek és programozók közreműködésével megalkotott Powerset remekül ért angolul és a teljes mondatban feltett kérdésekre is megpróbál választ adni.
Vágólapra másolva!

Állhat bármennyre kimerítő tudásbázis az ember rendelkezésére, ha nem tud benne keresni. Ezt a következtetést valószínűleg minden Wikipédia felhasználó levonta már, amikor remek kulcsszavaira sem dobott jó választ az ingyenes enciklopédia. Egy amerikai cég viszont nem állt meg ennél a megállapításnál, megoldást is próbált adni a problémára.

Remekül beszéli az angolt

A Powerset kereső a Freebase adatbázisát és az angol Wikipédiát kutatva próbálja megválaszolni a hozzá fordulók kérdéseit. A rövidebb tárgy - viszony - alany logika szerint rendezett kérdéseket, például Ki ölte meg John F. Kennedyt? , rövid és pontos válaszokkal jutalmazza a program, így a felhasználó már a találati oldalon megkapja az őt érdeklő információt, még kattintania sem kell. A szoftver remekül beszéli az angolt, így hosszabb kérdésekkel is érdemes megpróbálkozni, ezekre a megfelelő Wikipédia-oldalakat dobja ki a kereső, amelyeken előzékenyen ki is jelöli azokat a passzusokat, ahol a válasz rejtőzhet.

A Powerset által adott linkek nem közvetlenül a Wikipédiára mutatnak, hanem egy saját felületen jelenítik meg az ingyenes enciklopédiából származó információkat. Mivel a Powerset kényelmes, a releváns adatokat kijelölő és a szócikket kivonatoló funkciókkal is rendelkezik, ezek az apróságok is nagyban gyorsíthatják a felhasználók munkáját. Különösen érdekes a meglepő hatékonysággal működő Factz mód, amely néhány tőmondatban próbálja meg összefoglalni az egyes szócikkeket.

Forrás: [origo]
A Powerset a Wikipédiáról veszi válaszait

Lassabb a riválisoknál

Komoly hátránya a Powersetnek, hogy sok időt vesz igénybe a találati lista összeállítása. Így biztos, hogy a Google-höz és Yahoo-hoz hasonló kulcsszavas keresőkhöz szokott felhasznlók lassúnak fogják találni a wikikeresőt. Jól járnak viszont azok, akik hajnaldóak egy kicsit többet várakozni, hiszen a Powerset nem csupán remek találatokat ad, de az egyes oldalakon még meg is kísérli kijelölni a felhasználó által feltett kérdések pontos válaszát.

A cég tervezi, hogy a későbbiekben további információdús honlapokat is felvesz az online enciklopédia mellé, azt azonban még nem tudni, hogy mikor lesz alkalmas a szoftver a teljes web keresésére. Greg Sterling, a Reuters által megszólaltatott internet elemző szerint a jelenlegi kereső csupán akkor jelentene veszélyt a Google-re, ha a Microsoft felvásárolná az azt kifejlesztő számítástechnikusokból és nyelvészekből álló céget.

Felelj, kérdezek!

Természetesen az információszerzésnek vannak lassabb, ám kényelmesebb módjai is, ilyen például megkérdezni az okosabbat, a tapasztaltabbat, a hozzáértőt. Régebben ehhez meg kellett találni az adott terület szakértőjét, de legalábbis el kellett ballagni a könyvtárba szakkönyveket keresni, azonban a Memo nevű szolgáltatás elindultával mindez a múlté. Elég csak feltenni a kérdést a memón és várni a válaszra. A várakozás órái pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy más felhasználók kérdéseit próbáljuk megválaszolni.

A Memo gazdasága nagyrészt a kérdések és a válaszok körül forog. Minden felhasználó húsz ponttal indul, minden egyes kérdés két pontba kerül, a megírt válaszokért pedig egy-egy pontot kapnak a felhasználók. Jutalom jár azért, ha a kérdést feltevő a legjobbnak ítéli az általunk írt választ, de plusz pontokat ér az is, ha más válaszát értékeli a felhasználó, vagy ha új tagokat csábít a rendszerbe.

Bár a nemrég indult szolgáltatásban még rendkívül kevés kérdés található, azt már meg lehet tudni, milyen keményre kell fújni a bicikli kerekeit, mi szükséges egy jó kapucsínó elkészítéséhez vagy hogy hogyan számítják a GDP-t. Ha a Memo mintájául szolgáló Yahoo Answers-hez hasonlóan sikerül elég felhasználót maga köré gyűjteni, hasznos információforrás válhat belőle.