Manipulált valóságshow legendás forradalmárral

Vágólapra másolva!
Közel kilencven évvel ezelőtt készült az álrealityk egyik első darabja. A mű főszereplője a több romantikus kalandfilmet is ihlető, fegyveres felkelővezér, Pancho Villa volt.
Vágólapra másolva!

Huszonötezer dollárért és a várható népszerűség kedvéért Pancho Villa, a mexikói lázadók egyik legendássá vált vezetője az országban dúló polgárháború idején elvállalta, hogy beállított jelenetekkel dúsított csatákat vív amerikai filmesek kedvéért. Pancho Villa saját szereplésétől nem csak publicitást, hanem seregének jobb fegyverellátását is remélte, ezért abba is belement, hogy a felvételek előtt bőrét az eredetinél világosabb színűre fessék és új frizurát csináljanak neki. A show-elemekkel tűzdelt, de valószerűnek tűnő műsorra vágyó stáb ezzel akarta elfogadhatóbbá és kellemesebb megjelenésűvé tenni az ellenfelei által egyszerű haramiának bélyegzett parasztvezért. A mutatósabb képek kedvéért nem csak a vezérre, hanem elhanyagolt külsejű harcosaira is sokat költöttek a filmesek, a felkelőket új lábbelikkel, fegyverekkel és ötezer amerikai uniformissal is felszerelték- írta a Yahoo.

Villa is mindent megtett a sikerért, speciális autókat foglalt le amerikai munkatársainak, hogy azok már menet közben előhívhassák és megvághassák a felvételeket. "Villa jó kapcsolatokat ápolt az amerikai médiával. Egyszer elhalasztott egy csatát, mert az amerikai médiát épp a baseballbajnokság kötötte le" - mondta Fred Morales texasi történész.

A New York-i Mutual Film és a vegyes megítélésű forradalmár 1914-ben forgatták le közös, műösszecsapásokkal tarkított mozijukat, amelyből az első amerikai filmhíradó készült. A kalandos médiatörténeti események közé sorolható együttműködés a mai filmesek érdeklődését is felkeltette. Pancho Villa és az amerikai forgatócsoport találkozásáról 2003-ban Antonio Banderas főszereplésével filmet készítettek. Az HBO televízió által megrendelt alkotást szeptember elején sugározzák az Egyesült Államokban, ahol szintén ellentmondásos a híres lázadó megítélése.

"Az iskolázatlan Pancho Villa igazi PR-zseni volt" - mondta Josh Maurer producer. Mások azonban inkább a történelmi figura bűnözői hajlamát emelték ki, különösen Pancho Villa portyázásai után. Az 1910 és 1920 között zajló mexikói forradalomban főszerepet játszó férfi két évvel a manipulált felvételek elkészítése után betört az Egyesült Államokba, és fegyveresei Columbus városában megöltek tizennyolc embert. A feltehetően Woodrow Wilson amerikai elnökkel való ellentéte miatt végrehajtott támadások után az Egyesült Államok hadserege üldözőbe vette Pancho Villát, de nem tudták elfogni. A felkelővezér 1923-ban halt meg merényletben, miközben épp egyik barátja fiának a keresztelőjére tartott; politikai ellenfelei által felbérelt fegyveresek lesből golyózáport zúdítottak rá.