Botrányra számít az arab Big Brother stábja

Vágólapra másolva!
Fiatal nők versengenek majd egy új arab realityben, amely a párkereső műsorok és az összezárt emberek mindennapjait bemutató valóságshow-k szabályait ötvözi. A férjvadász program után pedig elkészítik a Big Brother közel-keleti változatát is.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Vigyáznak, hogy az iszlámra sértő jelenetek kimaradjanak

Nyolc nő vesz majd részt a Big Brother és A Nagy Ő mintájára tervezett új arab tévéprogramban, ahol a stúdiólakók minden mozdulatát kamerák követik, a főnyeremény pedig egy házasság. A hajadonokat több férjjelöltnek is bemutatják a műsorban, amelynek végén a nézők is szavazhatnak, melyik párt tartják a legrokonszenvesebbnek.

A dubai Middle East Broadcasting Corporation (MBC) Al hava szava (kb.: Együtt lenni) című valóságshow-ját december végétől több közel-keleti országban sugározzák, ahol ez lesz az első alkalom, hogy a nézők arab gyártású vakóságshow-t láthatnak.

A vallásos közönségtől várható bírálat megelőzésére a műsorkészítők bejelentették, a valóságshow "teljes mértékben tiszteletben tartja az arab kultúrát", így a műsorban tilos tetovált testfelületet, illetve hiányos öltözetű szereplőket bemutatni, a kamerák előtt nem szabad dohányozni és alkoholt fogyasztani. A provokáló képek kiszűrésében segít, hogy a beválogatott fiatal nők nem viselhetnek rövid, vagy testhez simuló ruhákat.

Az MBC azonban az óvintézkedések ellenére is botrányt jósol, amit tovább fokozhat, hogy a társaság az új párkeresőshow mellett a Big Brother helyi változatát is el akarja készíteni. A holland Endemol licence alapján tervezett műsort a Perzsa-öböl szigetállamában, Bahreinben forgatják majd.

A közel-keleti Big Brother forgatásakor azonban szintén vigyáznak, hogy az iszlámra sértő jelenetek kimaradjanak a valóságshow-ból. A legjelentősebb változtatás, hogy míg az arab világon kívül a szexualitás, valamint az ivászatok a műsorokm fontos részei voltak, a közel-keleti változatban a nőket és férfiakat elkülönítik, akik természetesen nem kapnak alkoholt és cigarettát, hogy életvitelük "erkölcsi és etikai szempontból" kifogástalan maradhasson. A társműsorokhoz képest rendhagyó szolgáltatásként pedig a stúdiólakóknak külön-külön imaszobákat építenek - írta a brit Guardian internetes oldala.

A két új valóságshow készítője, a Middle East Broadcasting Corporation (MBC) társaság 1991-ben Londonból kezdte meg arab nyelvű, műholdas műsora sugárzását, majd székhelyét nemrég átette az Arab Emírségek fővárosába, Dubaiba. A híreket és szórakoztató programokat sugárzó MBC 130 millió arab nyelvű néző otthonában fogható és a kínálat bővítése érdekében elindította kettes programját, valamint a 2003 tavaszán a huszonnégy órán keresztül híreket sugárzó Al Arabíja csatornát is.