Sugár Ágnes tévészínházra gyűjt

Vágólapra másolva!
Mecénások nélkül bizonytalan a tévés színházi közvetítések folytatása. Az MTV szerint a szponzorok reklámot kapnának cserébe, ami nem ütközne a médiatörvény előírásaiba.
Vágólapra másolva!

Két éve havi két színházi előadást tűz műsorra az MTV, és a közszolgálati csatorna anyagi gondjai miatt ezek is veszélybe kerültek, ezért a csatorna külső támogatást vár. Sugár Ágnes koprodukciós igazgató szerint hogy a színházi közvetítések sorozata ne tűnjön el, a tévének szponzorokra van szüksége, olyan cégekre, amelyek úgy ítélik meg, hogy arculatukhoz illik ennek a televíziós műfajnak a fölkarolása. Ebben az esetben a mecénások reklámozása nem ütközik a médiatörvény előírásaiba - mondta Sugár Ágnes.

Egy színházi közvetítés - attól függően, hogy vidéki vagy budapesti-e az előadás, hány szereplős, zenés vagy prózai - 3,5-7 millió forintjába kerül a televíziónak, ezt támogatja az Antenna Hungária és az ORTT, ám ez nem elegendő.

Sugár Ágnes koprodukciós igazgató szerint, habár a színházi műsorok nem vetekedhetnek a szappanoperák népszerűségével, több százezres tömeget vonzanak. Az Örök Psotá-t például közel 900 ezren nézték meg, ami 17 százalékos közönségarányt jelent. "A közszolgálati televíziónak ez is a feladata: nemcsak tömegigényt, hanem közönségigényt is ki kellene elégítenie" - mondta Sugár Ágnes.

Szolnoki András, a színházi szerkesztőség rovatvezetője is a műfaj fontossága mellett érvelt. Az MTV munkatársa szerint egy-egy színházban ezres szériában kellene futnia a daraboknak, hogy összesen annyian lássák, mint egyetlen televíziós sugárzás alkalmából.

A Magyar Televízió indulása, 1957 óta közvetít színházi előadásokat, köztük van a Hamlet Madách színházi előadása Gábor Miklóssal, Latinovits Zoltán Cippollája a Tháliában, vagy Gobbi Hilda öregasszonya a Csirkefej-ben, a Katona József Színházban. Összesen csaknem 900 rögzített előadás található a tévé archívumában. A részvénytársasággá alakulás után - különösen 1998-tól - a színházi szerkesztőség munkája fokozatosan ellehetetlenült, és négy éven át, 2002-ig nem voltak az MTV-ben színházi közvetítések.