Papokat versenyeztetnek tévések

Vágólapra másolva!
Sztárjelölt amatőr popénekesek után egyházi személyeket versenyeztet az egyik brit kereskedelmi csatorna, amely új műsorában azt akarja bemutatni, milyen egy igazán rátermett pap. A tévések azonban bejelentették, az alkalmas személy kiválasztásánál mellőzik a Megasztár-szerű show-k fogásait.
Vágólapra másolva!

Pap Idol (Priest Idol) címmel tervez szórakoztató műsort a Channel 4 televízió, amelynek új produkcióját az anglikán egyház is támogatja. A sorozat célja, a magas nézettség mellett, hogy visszacsábítsák a templomokba az egyre inkább elmaradozó híveket.

A háromrészesre tervezett műsorba beválasztott lelkésznek egy év áll rendelkezésre, hogy fellendítse az egyik közép-angliai egyházközség hitéletét. A közigazgatásilag Barnsley városhoz tartozó Lundwood plébániáját azért választották a műsor helyszínéül, mert jól példázza a vallásosság angliai hanyatlását. A templomot nyolc-kilenc ember látogatja hetente, így, ha a Priest Idol főszereplője nem tud változtatni a helyzeten, bezárás fenyegeti az egyházi intézményt.

A Channel 4 stábja tizenkét hónapon át követi a műsor főszereplőjét, aki nemcsak időt, hanem egy eddig meg nem határozott nagyságú összeget is kap a gyülekezet újjászervezéséhez. Siker esetén a nyilvánosságot vállaló pap jutalma, hogy állandó megbízást nyer a lundwoodi plébánia vezetésére. "Év végére meg kell győznie a helyi püspököt és érseket, hogy ő a legalkalmasabb a feladatra" - ismertette a tervezet program lényegét a Channel 4 szóvivője.

A csatorna képviselője az esetleges ellenérzések lecsillapítására azt is elmondta, bár az új sorozat elnevezése kétségtelenül a Pop Idol című dalosverseny címére rímel, a Priest Idol-ban lehetőséghez jutó papot nem a zenei tehetségkutatóban megismert körülmények között választják ki a szerepre. Ez a megjegyzés különösen fontos lehet a hívek számára, akiket a Pop Idol-os jelöltekkel szemben alkalmazott nyilvános megszégyenítés, mint szórakoztató elem, átvétele, inkább elriaszthat a műsortól.

A széria ötletét alapvetően jó elképzelésnek tartó anglikán egyház vezetőiben azonban így is van néhány kétely. Elsősorban a műsor címe zavarja őket, ami szerintük az előzetes kikötések ellenére is összemoshatja a két műsortípust a nézők előtt.

A vallási elöljárók vegyes érzéseiket nyilvánosan is megfogalmazták. "Megkerestek minket a tévések, és úgy éreztük, az ajánlatuk ajándék számunkra. Ha találunk egy megfelelő papot, ha haladást érünk el, akkor ez bátorítást nyújt a hasonló helyzetben lévőknek. ... Olyan személyt keresünk, aki energikus, és felkészült a munkára" - nyilatkozta Stephen Platten Lundwoodban illetékes püspök. A főpap álláspontját kiegészítendő megszólalt az anglikán egyház szóvivője is, aki azt mondta, nincs elragadtatva a műsor címétől. "Nyilvánvalóan meg kell várnunk, hogyan végződik a program, de ebben a pillanatban egy jobb címet szeretnénk látni. A Priest Idol név túlságosan emlékeztet a Pop Idol-ra, és ez így nem megfelelő."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!