Maradnak a leszbikus rajzfilmhősök

Vágólapra másolva!
Több amerikai televízió ellenáll a Bush-kormányzat nyomásának és nem veszi le műsoráról a Buster nyuszi kalandjairól szóló rajzfilm leszbikusokat bemutató részét.
Vágólapra másolva!

Egyre több tévéállomás jelenti be az Egyesült Államokban, hogy a washingtoni oktatásügyi miniszter fenyegetései ellenére is levetíti a Képeslapok Bustertől (Postcards From Buster) című animációs sorozat összes részét. Margaret Spellings, a Bush-kormány tagja korábban megfenyegette a PBS közszolgálati televíziót, hogy megvonja tőle az anyagi támogatást, ha adásba kerül a rajzfilmsorozat Sugartime című epizódja, amelyben egy leszbikus pár is szerepel.

A miniszter nyilatkozata után a PBS közölte, a kifogásolt részt nem küldi tovább országszerte működő 349 átjátszóállomásának, ennek dacára február elejéig huszonegy állomás jelentette be, hogy műsorra tűzi a homoszexualitással is foglalkozó rajzfilmet. A Képeslapok Bustertől készítője, a bostoni WGBH-TV szóvivője elmondta még, hogy több más tévé szintén azt fontolgatja, műsorra tűzi a mesét.

"Nem értünk egyet a [PBS] döntésével, és csalódottak vagyunk. ... Úgy érezzük, a műsor, illetve annak további harminckilenc része pont azt a célt szolgálja, amiért megalkottuk, vagyis arra tanítja a gyerekeket, hogy megértsék és elfogadják hazánk kulturális sokszínűségét" - mondta a kifogásolt animációt készítő társaság képviselője.

A vita Margaret Spellings oktatásügyi miniszter kinevezése után robbant ki, amikor a politikus közölte, káros lehet a gyerekek fejlődésére a sorozat. A kormánytag szerint sok szülő van, aki nem szeretné, ha gyermekeit az epizódban ábrázolt életmóddal szembesítenék, ezért Spelling helytelennek tartja, hogy állami pénzt is felhasználjanak a Buster-széria bemutatásához. (A PBS iskolatévé programja - amelynek keretein belül készül a Buster is - öt év alatt 100 millió dollárt kapott a központi büdzséből.)

A népszerű ismeretterjesztő rajzfilmsorozat kifogásolt epizódja az északkeleti Vermont államban játszódik, ahol a törvény elismeri az egyneműek élettársi kapcsolatát. A főhős, Buster nyuszi találkozik a filmben többek között egy olyan szereplővel, akinek két édesanyja van, és egy másik leszbikus pár is megjelenik.