A Da Vinci-kód brit változata

Vágólapra másolva!
A British Museum, a nemzeti múzeumok sorában elsőként ad helyet egy játékos tévéshow-nak. A döntésben jelentős szerepe volt a Da Vinci-kód sikerének.
Vágólapra másolva!

A Channel 4 télen induló, Codex című műsorához a Da Vinci-kód kapcsán kirobbant kódfejtő láz adta az ötletet. A játékos show-ban lelkes amatőrök próbálják megfejteni az ötletgazdák által kitalált kódokat. A vetélkedő autentikus környezetben, a British Museumban játszódik - ezzel az intézmény az első olyan nemzeti múzeum lett, amely tévéshow-nak ad helyet.

A kódfejtő csapatok versenyei a kiállító-helyiségekben zajlanak, a döntőre pedig a British Library egykori olvasótermében, a híres Round Roomban kerül sor. A vetélkedőben felhasználják a múzeum híres tárgyait is (például a Noé bárkájának asszír verzióját ábrázoló, több ezer éves agyagtáblát), amelyekről valós információk szerzésével juthatnak közelebb a kódhoz a csapatok.

A műsort - a tévétársaságok mellett - nagy érdeklődéssel várják a világ nagy múzeumai is. A sorozat producere, Roy Ackerman szerint ez új terület lehet a televíziózás számára: további terveihez szeretné megnyerni a Louvre-ot és a Cairo Museumot is.

A múzeum munkatársainak előzetesen levetített epizódok óriási sikert arattak. A műsort állítólag azok a kurátorok élvezték legjobban, akiknek otthon nincs is tévéjük.