A legunalmasabb magyar sztárok

Vágólapra másolva!
A tévék, rádiók igencsak szeretik a hazai médiaszemélyiségek ismertségéről és kedveltségéről szóló kutatásokat, ugyanis ezek alapján (és a haveri beszélgetések után) döntik el, ki lehet alkalmas műsorvezetőnek egy talkshow-ban, egy kulturális műsorban, egy sztárhíradóban, ki lehet jó vendég Fábrynál, Liptainál. A Gfk Hungária decemberi médiakutatását tanulmányoztuk.
Vágólapra másolva!

A Gfk Sztár Monitor kutatásai alapján nagy mozgolódás nem volt tapasztalható 2007 decemberében, gyakorlatilag minden megkérdezett személy tudta, kicsoda Erdei Zsolt, Szellő István, Havas Henrik, Stohl András vagy Bochkor Gábor, ugyanakkor pár ember elbizonytalanodott Jakupcsek, Bárdos, Bajor vagy Erős Antónia nevét hallva. Természetesen, aki nem szerepel a kereskedelmi tévék nagy nézettségű műsoraiban , és nem bukkan fel a bulvárlapokban, az jóval nagyobb homályt okoz, nagyobb bizonytalanságot szül a megkérdezetteknél, így a sokat szereplő Majka, Anettka, Jáksó vagy Csonka neve hallatán és fotója láttán száz magyarból legalább 95 dünnyögte tétován, hogy igen, ismerős valahonnan. Stohl ismertsége három hónap alatt négy százalékot nőtt, ami azt jelenti, hogy az RTL olyanokat is elért a Csillag születik-kel, akik nem nézik az MTV krimijét, sem a Reggeli-t, de még színházba sem járnak.

Az ismertség is hullámzó, hiszen néha felkap valakit a média, napokig téma a személye, majd gyorsan feledésbe merül. Az ATV-n reggeli műsort vezető Demcsák Zsuzsa például most "csak" 71 százalékos ismertséggel bír, holott korábban egy héten át adott témát a lapoknak. Tornóczky Anita (hogy reggeli műsoroknál maradjunk) bár a jóval nézettebb Mokká-ban szerepel, így is csak 59 százalékos az ismertsége, szemben mondjuk Csifó Dorináéval: a Barátok közt jó kétmilliós nézettséget hoz minden este, így nem csoda, hogy százból 63 magyar tudja hová helyezni őt, ha nevét olvassa, képét látja.

2007 decemberében nem is egy BK-szereplő, hanem egy sportoló, Cseh László lett a legkedveltebb, de nagyon magas a népszerűségi indexe Gesztesinek, Bazsó Gábornak, Jakupcseknek, a tévében mostanság ritkán feltűnő Kepesnek vagy Erdeinek, Erős Antóniának.

Akiktől falra másznak

Felettébb negatív véleménye van az embereknek Győzikéről (81 százalék kifejezetten nem szereti, 65 százalék utálja), Anettkáról, VV Leóról, Majkáról. A listán, melyen nem dicsőség szerepelni, előkelő helyen van még Havas, Hajdú Péter, Pokrivtsák Mónika, Gyárfás, Till Attila, Stohl András. A Cool tévé arcait sem puszilgatják lépten-nyomon kismamák és nagymamák az utcán, mert Horváth Éva, Valkó Eszter, Kinter Oszkár (és a már említett Leo) is sokaknak ellenszenves.

Vita tárgya

Bochkorról, Friderikuszról vagy főképp Havasról eddig is tudtuk, hogy megosztó személyiségek: miközben néhányan rajongással nézik őket, s isszák szavaikat, mások enyhe idegrángást éreznek szemük alatt, s menten falhoz vágnának egy hamutálat, ha meglátják őket a képernyőn. Némiképp meglepő, hogy a megosztó személyiségekhez csatlakozott a korábban a Megasztár-nál kifejezetten jó teljesítményt nyújtó Till Attila, az RTL-es (és Cool tévés) "őrült csaj", Valkó Eszter. Ez a mutató elég magas Alföldi Róbertnél vagy épp Stohl Andrásnál - van, aki kifejezetten bírja őt a Tűzvonalban című sorozatban, de rá sem bír nézni, ha a Reggeli-ben ökörködik. Jáksó, Nagy Feró vagy Gregor Bernadett is téma lehet, ha bennragadunk egy liftben órákon át a szomszédasszonnyal, és végképp nincs miről beszélni: ők is megosztó személyiségek, és a tévéfogyasztók jelentős része határozott véleménnyel van róluk. Vagy teliaggatná posztereikkel hálója falát, vagy egy nagyobb faládában elküldené őket a trópusokra.

Unalmas, de nézik

A sztárfelmérés jellegzetes és fontos adata a "burn out", mely azt jelzi, hogy a nézők szerint melyik médiaszemélyiség égett ki, melyikben nincs már tartalék, melyik tenné jobban, ha rendes szakmát tanulna, kalapácsot vagy fakanalat ragadna, ahelyett, hogy a tévében bohóckodik. Nem meglepő, hogy akik itt az élen tülekednek épp azok, akik a népszerűtlenségi listán is előkelő helyen tanyáznak. A tévézők jelentős része szerint teljesen indokolatlan tovább szerepeltetni Győzikét, Anettkát, Leót, Majkát, Stohlt, Havast vagy Till Attilát - ugyanakkor sokan így is megnézik őket, mert képben kell lenni, nem lehet némán pislogni, ha a menzán vagy a játszótéren róluk beszélnek a haverok. Itt, a kiégett, unalmas figurák közt szerepelt korábban Kiszel Tünde, Rubint Réka vagy Fekete Pákó is, de a decemberi kérdőívben az ő nevük nem szerepelt.

Ki is ő?

Kereskedelmi tévéknél - és bizonyos műsortípusoknál - kifejezetten rossz, ha valakinek semleges a megítélése, mert az könnyen jelentheti azt, hogy semmilyen, olyan ember, aki nem vált ki érzelmeket az egykedvű, mélán ücsörgő nézőből. A semlegesek listáján ugyanakkor sokan azért tűnnek fel, mert a megkérdezettek egy része nem tudta hová tenni őket, nem bírta eldönteni, hogy kopott táncdalénekes, unalmas bűvész vagy 15 éve semmi vicceset nem mondott humorista. Mivel sokan nem tudták, hogy kik ők, a semlegesek listáján jó helyre kormányozta be magát Gellei Imre futballedző, Müller Attila, Orosz Barbara és Kinter Oszkár Cool tévés műsorvezetők vagy épp Zoltán Erika énekesnő.