A Viasat kiütötte az ORTT-t

Vágólapra másolva!
A Viasat3 jogerősen nyert az ORTT ellen a többször új fordulatot vett perben: a csatorna nem számít országos adónak, így az ezzel járó kötelezettségektől is megmenekült, többek között nem kell hírműsort indítania.
Vágólapra másolva!

A Viasat álláspontjával egyetértve a Fővárosi Ítélőtábla október 15-én kimondta, hogy az ORTT jogsértő módon, hatáskör hiányában nyilvánította országos műsorszolgáltatássá a Viasat3-at - ezzel meg is semmisítette a médiahatóság erről szóló határozatát. Az itélőtábla egyúttal új eljárásra utasította az ORTT-t, ahol a hatóságnak már körültekintőbben, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kell eljárnia.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, a Viasat azért fordult bírósághoz, mert nem akarta elfogadni az ORTT azon határozatát, amely (a Filmmúzeummal, a Spektrummal és a Sport1-gyel együtt) országos csatornává minősítette volna. A minősítés ugyanis kellemetlen kötelezettségekkel, többek között saját hírműsor készítésével jár, továbbá - a Viasat esetében - tulajdonjogi kérdéseket is felvet.

A Viasat első fokon már megnyerte a pert az ORTT-vel szemben, de a médiahatóság akkor fellebbezett a bíróság döntése ellen. A csatorna kérésére azonban az ítélőtábla felfüggesztette az ORTT-határozat végrehajtását, így a hatóságnak a húzódó per alatt sem volt lehetősége betartatni az országos adókra vonatkozó kötelezettségeket.

"Az eljárás és az azt lezáró jogerős ítélet is azt mutatja, hogy a hatályos médiatörvény egynémely rendelkezése mára elavult. Bízunk benne, hogy a piaci szereplők és a nézők mellett a döntéshozók is felismerik, hogy mielőbb szükség van az új szabályozás életbe lépésére" - nyilatkozta az ügy kapcsán Kocsis Attila, a Viasat Hungária Zrt. vezérigazgatója.