Eltűnik egy jó hazai tévécsatorna

Vágólapra másolva!
Április 30-tól megszűnik a Zone Europa csatorna magyarországi sugárzása. Az okokról a csatorna pr-ügyeiért felelő menedzsert, Kiskasza Kingát kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Április 30-tól nem látható többet a Zone Europa, legalábbis a magyarországi sugárzás leáll. Kiskasza Kinga az [origo]-nak elmondta, hogy a műsorok egy része átvándorol más csatornára. Az eredetileg lengyel csatorna eztán csak Lengyelországban lesz látható megnövekedett lengyel tartalommal, ott jó piaci pozíciót foglal el, és profitot hoz.

Megszűnik tehát egy jórészt minőségi filmeket vetítő csatorna Magyarországon, egy olyan adó, amely nevével ellentétben nem csak az európai filmművészetre fókuszált: csak a mai kínálatban felbukkan egy ausztrál dráma és egy kanadai alkotás is. A csatorna jövő csütörtök éjjel búcsúzik a hazai nézőktől, a Kék égbolt című olasz drámával, a magyar Macerás ügyek-kel (Hajdu Szabolcs kilenc évvel ezelőtt készült filmje) és egy régi, 1984-es jugoszláv vígjátékkal.

"Egyrészt a Chello Central Europe portfóliójában van már egy filmcsatorna, a Filmmúzeum, amely kifejezetten a magyar piacra készült, a magyar nézők ízlését és igényét figyelembe véve. Másrészt a Filmmúzeum folyamatosan átveszi a Zone Europától a műsorok jelentős részét, különböző filmes tartalmakat. A túlnyomórészt kortárs európai filmeket tartalmazó,eredetileg lengyel piacra készült Zone Europa csatorna május1-től bővített helyi tartalommal folytatja sugárzását Lengyelországban, így a lengyelek ezután jobban tudnak helyi műsorokat sugározni, ugyanakkor a magyar nézőknek nem kell ezentúl lengyel reklámokat figyelemmel kísérni egy magyar adón. Tehát a Chello Central Europe a helyi piaci igényekhez igazodva alakítja portfólióját, ezért szünteti meg a Zone Europa magyarországi adását" - mondta a pr-menedzser.

Akár vissza is térhet

Úgy tűnik tehát, hogy egy értékes filmeket adó csatorna nem tud megélni itthon, de a megszűnésnek nincs köze a jelenlegi krízishez. "Ennek a változásnak nincsen köze a pénzügyi válsághoz, hanem sokkal inkább a fent említett okai vannak, tehát a Chello Central Europe hatékonyabbá szeretné tenni a tematikus csatornák működését a régióban, a helyi piacokra fókuszálva, a helyi csatornákat erősítve" - fűzte hozzá a pr-menedzser.

A jövőben bármi elképzelhető, akár vissza is térhet idővel a Zone Europa, mivel a magyar lakosság nagyon nyitott a filmcsatornák iránt - ezt kutatások és a Film Plusz is egyre javuló nézettségi adatai is alátámasztják. Az AGB-s adatokról csak annyit közöltek a Zone Europa részéről, hogy a nézettségi számok jók voltak, legalábbis a jelenlegi piaci viszonyok és a versenytársak számához képest.

A T-Home kábelen és a T-Home Saton a Discovery Investigation váltja a csatornát, míg az IPTV-n nem volt Zone Europa. A UPC-t is kérdeztük, de ott még nem döntöttek arról, hogy a hónap végétől mely csatorna megy a Zone Europa helyére. A legtöbb kábelszolgáltató később dönti el, mivel pótolja a kieső adót.