Eltűnik a sárga karika a Viasat3-ról

Vágólapra másolva!
A tulajdonos Modern Times Group Broadcasting AB (MTG) döntése alapján 2009. május 1-től a Viasat3 az ORTT nyilvántartásából való törlését kezdeményezte. A csatorna műsorszolgáltatója a jövőben az egyesült királyságbeli OFCOM regisztrációja alapján a Viasat Broadcasting UK lesz.
Vágólapra másolva!

A csatornát Magyarországon működtető Viasat Hungária Zrt. Kivonul az ORTT alól, és mivel eddig is Londonból érkezett a műsora, eztán az OFCOM alá tartozik. Az ígéretek szerint a változásból sem a nézők, sem pedig a kereskedelmi partnerek nem fognak semmit érzékelni, a Viasat3 csatorna továbbra is zavartalanul fogható marad az összes korábbi hálózaton. Talán annyi változás lesz, hogy - mivel az OFCOM alá tartozó csatornáknál nincs az a kényszer, hogy a korhatárt állandóan feltűntessék - eltűnhet a sárga karika a képernyő alsó sarkából.

A döntést költségtakarékossági és szervezeti szempontok indokolják, a csatorna közlése szerint: az MTG jelenleg több más európai műsorszolgáltatásának angliai központosítását is vizsgálja. Megjegyzendő továbbá, hogy a szintén a cégcsoporthoz tartozó TV6 csatorna több mint egy éve ugyancsak OFCOM-engedély alapján zavartalanul végzi Magyarországra irányuló műsorszolgáltatását.

Sokat vitatkoztak

A váltást talán befolyásolta, hogy az ORTT és a Viasat3 közt nem volt felhőtlen a viszony az elmúlt évben. Tavaly a Viasat álláspontjával egyetértve a Fővárosi Ítélőtábla 2008. október 15-én kimondta, hogy az ORTT jogsértő módon, hatáskör hiányában nyilvánította országos műsorszolgáltatássá a Viasat3-at - ezzel meg is semmisítette a médiahatóság erről szóló határozatát. Az itélőtábla egyúttal új eljárásra utasította az ORTT-t, ahol a hatóságnak már körültekintőbben, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kell eljárnia.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, a Viasat azért fordult bírósághoz, mert nem akarta elfogadni az ORTT azon határozatát, amely (a Filmmúzeummal, a Spektrummal és a Sport1-gyel együtt) országos csatornává minősítette volna. A minősítés ugyanis kellemetlen kötelezettségekkel, többek között saját hírműsor készítésével jár, továbbá - a Viasat esetében - tulajdonjogi kérdéseket is felvetett.

A Viasat első fokon már megnyerte a pert az ORTT-vel szemben, de a médiahatóság akkor fellebbezett a bíróság döntése ellen. A csatorna kérésére azonban az ítélőtábla felfüggesztette az ORTT-határozat végrehajtását, így a hatóságnak a húzódó per alatt sem volt lehetősége betartatni az országos adókra vonatkozó kötelezettségeket.

"Az eljárás és az azt lezáró jogerős ítélet is azt mutatja, hogy a hatályos médiatörvény egynémely rendelkezése mára elavult. Bízunk benne, hogy a piaci szereplők és a nézők mellett a döntéshozók is felismerik, hogy mielőbb szükség van az új szabályozás életbe lépésére" - nyilatkozta az ügy kapcsán akkor Kocsis Attila, a Viasat Hungária Zrt. vezérigazgatója. Hogy a rossz viszony mennyiben befolyásolta a Viasatot abban, hogy kivonult az ORTT alól, azt megkérdeztük - de választ még nem kaptunk.

Itt is, ott is

Berényi Diána, az ORTT sajtóirodájától elmondta az [origo]-nak, hogy a hatóság múlt pénteken kapta meg a Viasat3 levelét, melyben informálja a csatorna az ORTT-t tervéről. Műholdas szolgáltatónak bejelentési kötelezettsége van, így a lépés jogszerű, nem támadható, így valószínűleg határozatban hagyja jóvá a testület. Berényi szerint a Viasat3-nak közel 30 milliós tartozása van.

Az ORTT-hez tartozik a Filmmúzeum, a Spektrum, a Comedy Central, a Sport 1 és 2, a Deko, a TV Paprika, többek között, és persze a nagyok, az MTV, RTL klub, TV2. Ugyanakkor számos, Magyarországon fogható, kedvelt tévécsatorna más ország médiahatóságánál van bejegyezve, így a Minimax, az HBO 1 és 2 Csehországban, a TV6, a Zone Reality, a Zone Club és a Romantika Nagy-Britanniában, a Cool pedig Romániában, a CNA-nál (Consiliul National al Audiovizualului). Az, hogy egy csatorna nem az ORTT alá tartozik, nem jelenti azt, hogy bármilyen erotikus vagy erőszakos tartalmat sugározhat vasárnap délben. Amennyiben panasz érkezik az ORTT-hez (ahogy a Cool tévé esetében előfordult), akkor a hatóság hivatalból értesíti a külföldi partnert, hogy ott vizsgálják ki a szabálysértést.