Kis emberek nagy kalandjai a tévében

Vágólapra másolva!
Amerikában mindig is érdeklődve figyelték a tévénézők a különböző extrém, furcsa ötletekre építő műsorokat. Azok a valóságshow-k viszont, amelyek törpenövésű emberekről szólnak s melyekből ma már fél tucat van, már nem is számítanak extrémnek, a műfaj lassan bekúszott a mainstream televíziózásba. Egy sorozat itthon is látható.
Vágólapra másolva!

Magyarországon leginkább a Discovery Travel and Living nézői találkozhatnak apró emberekről készített realityvel (ez a Pöttöm óriások - Little People, Big World), ennek ellenére jóformán önálló műfajról is lehet beszélni, mert az USA-ban és más országokban több hasonló műsor is képernyőre került a közelmúltban. Lássuk ezeket!

Half Pint Brawlers

Az összes közül az egyik legextrémebb és legfrissebb a Half Pint Brawlers, melyet pár hónapja mutattak be a Spike csatornán, hogy már az első adással nagy vihart kavarjanak. A műsor ellen épp a törpenövésűek képviselete emelte fel a hangját, mivel többször elhangzott benne a sértőnek számító "midget" kifejezés. Maga a Half Pint Brawlers egyébként egy afféle utazó cirkusz, egy törpepankrátor-társulat, amely járja Amerikát, és fellép úton-útfélen. A dokumentarista eszközökkel forgatott reality pedig az utazást, a fellépéseket és a szervező cég irányítását mutatja be, no meg természetesen a meglehetősen extrém pankrátorokat, akik fellépés közben nem fogják vissza magukat, s előszeretettel használnak verekedés közben tűzőgépeket vagy törött üvegeket. Már persze ott, ahol engedik fellépni őket, ugyanis politikai inkorrektsége miatt a társulatot több államból is kitiltották.


---------------------------

Little People, Big World

A Little People, Big World ugyancsak a TLC csatorna dokurealityje, amely egy oregoni farmon élő családról, Roloffékról szól. A hattagú famíliából az apuka, az anyuka és az egyik fiú törpenövésű. A sorozat a gazdálkodó család életét, mindennapjait mutatja be, mentes mindenféle hivalkodó extremitástól. Természetesen a középpontban a 124 centiméteres magasságú családfők vannak, illetve 132 centis fiuk, de a többiek is jócskán kapnak szerepet a realityben, azt bemutatva, hogy milyen jól kiegészítik egymást a család tagjai. A Little People, Big World leginkább abban üt el a legtöbb hasonló sorozattól, hogy a készítők nem a szenzációra, balhéra mennek, nem faragnak celebeket hőseikből, s, ami talán még fontosabb és még ritkább, nem esnek abba a csapdába, hogy sztereotipizálják a törpenövésűeket. A történetek és az ábrázolt élethelyzetek zöme olyan, amivel egy mindennapi ember is szembesül, mindössze a kínált perspektíva szokatlan. (A sorozat hatodik szezonja szeptemberben indul, és ezzel be is fejeződik Roloffék története.)


---------------------------

The Littlest Groom

Általában az extrémebb valóságshow-k Amerikában a kisebb csatornákon, a kábeladókon szoktak menni, épp ezért érte nagy meglepetésként a közönséget az országos Fox húzása, amely műsorára tűzte a The Littlest Groom-ot. A sorozat egy teljesen átlagos randizós, párválasztós valóságshow lett volna, ahol a törpenövésű játékos hasonló hölgyekből választhatott volna párt magának. A készítők a tipikus formátumot azzal csavarták meg, hogy a 12 törpenövésű versenyző mellé három átlagos nőt is meghívtak, hogy nehezítsék a vőlegényjelölt dolgát. Rosszmájúak szerint a mindössze kétrészesre tervezett reality igazi "minisorozat" volt, mely ráadásul pocsék nézettséget is hozott, így fel sem merült a folytatás lehetősége. Főleg, hogy a kritikusok egy emberként keltek ki a produkció ellen, mely szerint inkább cirkuszi látványosság, afféle "freak show", melyben törpenövésű embereket mutogattak kiállítási tárgyakként. A botránykeltésre való törekvés tehát széles közönség előtt nem vált be. (A férfi egyébként egy magasságban hozzá illő lányt választott magának.)


---------------------------

The Little Couple

A The Little Couple a TLC csatornán mutatkozott be Amerikában 2009-ben, és idén októberben már a negyedik évaddal fog folytatódni. A sorozat egy törpenövésű házaspárról szól: az alig egyméteres Jen egy kórház szülészetén dolgozik, míg a 120 centis Bill üzletember. A szereplők eredetileg nem tervezték kamerák előtt élni életüket, a TLC mindössze egy, a házasságukról szóló műsort akart készíteni, ami azonban olyan sikeres lett, hogy végül sorozat formájába öntötték a párocska életét. A The Little Couple ugyanazon a visszafogott ösvényen halad, mint a legtöbb családi reality, csak ezúttal nem a gyerekek nevelésének nehézségére kerül a hangsúly, hanem az alacsony léttel járó kihívásokra s persze annak kihangsúlyozására, hogy akkor is lehet teljes értékű életet élni, ha az ember nem mindenben hasonlít társaira. A The Little Couple hangvétele tehát sokkal családiasabb, optimistább, mint sok hasonló realityé.


---------------------------

Pit Boss

A törpék mindennapját talán legjobban az Animal Planet dokumentarista stílusú valóságshow-ja mutatja be. A Pit Boss Shorty Rossiról szól, aki egy hollywoodi ügynökséget vezet, amely törpenövésű művészeket, előadókat, jómunkásembereket közvetít mindenfelé, legyen szó rendezvényekről, fellépésekről vagy alantasabbnak ható, komikus munkákról. Bár nem az ügynökség áll a sorozat középpontjában, a Pit Boss-ból mégis meg lehet tudni pár dolgot a törpenövésűek világáról s megélhetési lehetőségeikről A Pitt Boss fő profilja - s ezért látható az Animal Channel műsorán - a Shorty's Rescue, amely bajba került állatok problémáinak megoldásával foglalkozik. A sorozat jelenleg második szezonjánál tart Amerikában.


Szekeres Viktor